Tornen i San Gimignano

San Gimignano är ett av Toscanas främsta besökmål och ligger uppe i bergen mellan Florens och Siena. Den pittoreska staden är framförallt känd för sin vackra siluett med de 13 tornen. Ursprungligen byggdes mer än 70 torn som symboler för köpmännens makt och prestige, men när florentinarna erövrade staden på 1300-talet revs de flesta – bara 13 blev kvar. Staden är byggd på toppen av ett berg, är omringad av en stadsmur och har kvar resterna av citadellet Rocca.

Stadsport i San Gimignano

Vägen hit (från orten Poggibonsi) har bra framkomlighet ävenStällplatsSanGimignano för större husbilar och det finns flera ställplatser i närheten. Vi valde Santa Chiara som ligger 1,5 km från den lilla staden, GPS 43°27’23.2″N 11°02’05.8″E. Den duger för en övernattning och har all service. Det bästa är dock att man erbjuder gratis skjuts en gång i timmen fram och tillbaka till centrum, samt att det ligger en vingård med provning och försäljning precis tvärs över gatan. Om man kör en husbil som är längre än 8 meter är det inte tillåtet att fortsätta längs den lilla landsvägen som leder till nästa sevärda stad, Volterra. Dit får man välja en annan väg.

Vinprovning