En både viktig och rolig del av resan är att få ta del av den lokala matkulturen och äta ute på restaurang. Vår senaste husbilsresa gick till Italien i mars/april, och vi åkte runt i det böljande Toscana samt besökte vackra Florens. Det som slog oss – precis som många säger – är att italienarna älskar sin pizza. Det finns pizzabutiker överallt och både turister och lokalbefolkning strosar runt med en slice i handen. Om man dock slår sig ned på en trattoria och beställer en pizza till lunch, kan man få en riktigt god med årstidens primörer, t.ex. aubergine, kronärtskocka eller färsk sparris.

Det är alltid en chansning när man väljer krog och man får vara beredd på överraskningar, speciellt om man inte kan språket. Oftast blir beställningarna nästan rätt, och ganska snabbt lär man sig hur det går till vid restaurangbesöket i den region man befinner sig i. Vi brukar vara frågvisa – så gott vi kan – och följer ofta vad serveringspersonalen rekommenderar. På den här resan hade vi extra tur när vi valde restauranger och fick riktigt god mat. Eftersom det var tidigt på turistsäsongen var det gott om plats och vi kunde sitta ute och njuta av både sol och lokala råvaror. I Florens provade vi på pasta och den var precis så vällagad som man drömmer om när man sitter hemma i regn och rusk och längtar bort.

En ”trattoria” är en enklare restaurang och ibland sitter man vid långbord i trädgården. Vi hittade Il Vecchio Cigno , specialiserad på grillat kött och mycket populär för en söndagsmiddag med familjen.

Som ni ser serveras köttet med bröd och olivolja. Vi beställde ugnsstekt nypotatis som tillbehör (contorni). Egentligen behövs inte det eftersom man vanligtvis beställer en pasta som förrätt. Vi tycker dock att det blir lite mäktigt så när vi är sugna på pasta så beställer vi det som huvudrätt (secondo piatto) istället. När vi ska äta kött eller fisk väljer vi annat från den digra listan av förrätter (antipasto och primi piatti). Man får ofta en riklig och välsmakande portion.

Om du vill läsa mer om hur man beställer mat i Italien så läs gärna FREEDOMtravels  informativa blogginlägg.