Sensommaren är den perfekta tiden att besöka Europas vackra atlantkust. Nu är det riktigt fint väder och varmt i havet. Ett av våra drömresmål är Bilbao; både för stadens läge vid Biscayakusten i norra Spanien,  och för att ett av Güggenheimmuséerna finns där.

guggenheim Vi bestämde oss för att åka dit på ett besök när vi ändå var i närbelägna Biarritz. Vi körde motorvägen som går längs kusten, passerade högt över San Sebastian och kom fram till Bilbao redan efter ca 13 mil. Det var en fin motorväg i ett grönt, kuperat landskap. Efter ett tips i en reseberättelse så hade vi programmerat GPS:en (N 43°15’35”,  W 2°57’49”) till en ställplats bara någon kilometer från en avfart. Det var några skarpa kurvor och lite branta stigningar innan vi var uppe och kunde parkera på Parque de Caravanas Kobeta. (Bilderna är klickbara och när du pekar med musen kommer en bildtext fram.)

Ställplatsen är i två etage och i stort sett alla har milsvid utsikt – man blir alldeles hänförd. Platserna är relativt grunda (max 8m), men det är en rymlig yta så man kan parkera lite kreativt om man har ett längre fordon eller släp. Ställplatsen drivs i kommunal/regional regi och man får ett trevligt (och någorlunda engelskspråkigt) bemötande. Lokalbussen som går ner till city kör förbi på vägen var 30:e minut. Eftersom vi lyckades missa den med några minuter så tog vi istället den branta trappan under kraftledningen. Den leder ned genom bostadsområdet och fram till sjukhusområdet.

Till höger om byggnaderna finns en spårvagnshållplats. Man köper biljett med sedel eller mynt och måste komma ihåg att aktivera biljetten genom att genast skicka in den i springan till höger där den röda pilen pekar. Sen är det bara att åka; spårvagnarna är nya och fräscha. Fördelen, jämfört med bussen, är att spårvagnen går längs floden och man kan hoppa av vid muséet, i citykvarteren eller i Gamla stan.

gamlastan

flodvy

När man är i Bilbao befinner man sig i Baskien. Regionen har blivit ett trendigt resmål de senaste åren; man har lyckats etablera sig som en högkvalitativ gastronomisk och kulturell destination. Våra förväntningar var högt ställda och vi blev inte besvikna. 
blommandehund

Framförallt var det museibyggnaden som var otroligt sevärd. Arkitekturen är enastående. Jag gillade förstås också hunden som välkomnar besökaren. Den är klädd i färgglada, levande blommor. Om man sliter blicken från hunden och vänder den upp mot bergen, kan man om man kisar ordentligt se raden med husbilar parkerade på ställplatsen uppe på toppen.

stallplatspabergetEftersom det var 39 grader varmt så valde vi att kasta oss in i en luftkonditionerad taxi när våra trötta fötter längtade hem. Den kostade oss 9 euro och var värd varenda öre i merkostnad (spårvagnen kostade 1.50 per person). Uppe på berget fläktade det skönt och vi njöt av utsikten under eftermiddagen och kvällen. Till höger om skyskrapan syns muséets böljande tak skimra i solen. I förgrunden den stora fotbollsarenan. utsiktfokus

utsiktbynight

Ställplatsen ligger i stadsdelen Kobetamendi och kostar 15 euro per natt inklusive toa, el, vatten och tömning. Man får stadskarta, tillgång till wifi, och kan köpa frukostbröd i receptionen. I år testar man att förlänga säsongen och har öppet även under december och januari. Om man kommer sent på kvällen, eller har ett längre fordon, kan man parkera på den allmänna parkeringen till fritidsområdet utanför entrén. Det går bra att köra in och köpa tillgång till serviceplatsen.

fricampingbilbao

Res väl!