Vi är varken pilgrimer eller vandrare så Santiago de Compostela har aldrig var ett resmål på vår önskelista. Men nu när vi befann oss i nordvästra Spanien så kändes det ändå självklart att passa på att titta på staden. Den är ju mycket omtalad och populär som vallfartsort, eftersom aposteln Sankt Jakobs grav finns i katedralen.

catedraldesdc

Framför katedralen, på torget Praza do Obradoiro, samlas pilgrimerna. Det är en uppsluppen och lite högtidlig stämning. Vid torget finner man även rådhuset och en pampig parador (nedan). Paradorer är lyxhotell som är statligt ägda. Portugals motsvarighet kallas pousadas. Det ligger t.ex. en i Sagres och en i Cascais.

paradordesdcgatuvimmel

Pilgrimer och studenter präglar gatubilden. Santiago de Compostela är huvudstad i Galicien och har knappt 100 000 invånare. Universitetet inrättades 1532 och den vackra huvudbyggnaden (inläggets toppbild) ligger bakom katedralen vid Praza da Immaculada (nedan).

prazadaimmaculada

Själva stadskärnan är relativt liten och och i gränderna finns mycket pilgrimsrelaterad kommers. Det finns många skyltfönster fyllda med tingeltangel.

Husbilen parkerade vi på en husbilsparkeringen i ett förortsområde i norra delen av Santiago de Compostela. Den är även avsedd för bussar och ligger precis bredvid en trafikerad gata. Här finns ingen husbilsservice. Längs med gatan finns t.ex. en järnaffär (ferreteria), en bensinmack, restaurang och McDonalds. Koordinaterna hit är 42°53’40.5″N 8°31’59.4″W.

Vi betalade för parkeringen i en bemannad hytt och fick information om hur man tar bussen in till centrum. Turen kostar 1 euro per person och man ska hoppa av vid Praza de Galicia som ligger i den södra delen av stadskärnan. Busschauffören var bussig (!) och vinkade till oss när det var dags att stiga av. Busshållplatsen ligger vid infarten till parkeringen och skymtar mellan buskarna på bilden.

busskur

Det ligger ett stort köpcentrum ca 10 minuters promenad från parkeringen, As Cancelas. Bakom komplexet ligger en camping med samma namn. Om man även vill helga Mammon så kan ju det vara en bra övernattningsplats.

Vi tyckte det var intressant att se målet för pilgrimsvandringarna och att uppleva stämningen. Det räckte dock bra med ett par timmars besök i staden.