Vid vår förra husbilsresa genom Portugal besökte vi den häftiga strandpromenaden i Costa Nova do Prado. Här finns strandhus med speciell arkitektur som ligger i ett härligt dynlandskap. Badorten ligger i ytterkanten av en stor havslagun; längst in mot land hittar man staden Aveiro. Vi tog oss inte tid att besöka den då, men när vi nu återigen passerade på väg söderut bestämde vi oss för att det var dags. Vi hade hört att Aveiro är Portugals Venedig; här finns ett kanalsystem som trafikeras av de för området speciella och färggranna fiskebåtarna.

kanalen

Vi tyckte nog att den största likheten med Venedig var den stora mängden turister på liten yta….

batvimmel

folkvimmel

Averio har – som de flesta städer i Portugal – vackra husfasader och mysiga gator med många små restauranger. Det var riktigt trevligt att strosa omkring i den lilla men livliga stadskärnan.

Efter ett par timmar började vi bli hungriga, men när en tuk tuk gasade på framför våra fötter så kände vi oss färdiga med besöket. Vi bestämde oss för att åka ut till strandpromenaden i Costa Nova do Prado för att äta lunch istället. Vi tog oss snabbt tillbaka till husbilsparkeringen, den ligger centralt och är gratis. Koordinaterna hit är 40°38’37.6″N 8°39’33.1″W.  Man måste tyvärr köra igenom stadskärnan för att ta sig till och från parkeringen, så man får ha lite tålamod… ..

parkeringsplats

Vägen ut till havet är rak och fin och vi kunde skymta de stora sanddynerna vid infarten till Costa Nova do Prado. Här finns en lång strandpromenad med massor av restauranger. Längs med gatan finns parkeringsmöjligheter även för husbilar. Husen på den södra delen av landremsan är byggda i läcker Art Noveau-stil.

infartbairrodospescadores

lagunen

randigtstrandhusrandigsockerbitstrandpromenaden

I det här vackra området finns ett antal campingar, ställplatser och möjligheter till fricamping. Det är förstås fina stränder och rika fiskevatten, och väl värt minst ett par dagars besök om det är vackert väder. Koordinaterna hit är 40°36’45.1″N 8°44’57.5″W.