Såg ni Mitt i naturen igår på TV? Där berättade de om dyngbaggen och dess förmåga att orientera sig när den ska ta hem sitt käk till boet. För några år sedan for vi en solig aprildag upp emot La Mancha i Spanien. Vi övernattade på en campingplats strax innan bergspasset Despeñaperros. Efter frukost tog vi en promenad i skog och över äng. Det blommade fantastiskt vackert, även inne i ganska tät skog.

blommandebarrskogblommandebarrskog2

När vi kikade lite närmare på den avbarkade korkeken upptäckte vi aktivitet vid våra fötter. Det var en stor dyngbagge som kämpade och slet med att rulla sitt mumsiga byte i den kuperade terrängen.

dyngbagge

Vi studerade kampen en stund innan vi lite andtrutna strosade vidare i det vackra landskapet. Vi valde den enklare promenaden längs de milsträckta olivträdsodlingarna, istället för genom bergspasset som såg alldeles för äventyrligt ut för oss.

olivtradiforsommarljuspasset

Visst är det fantastiskt vackert! Vi bodde på Camping Despeñaperros i Santa Elena. Koordinaterna hit är 38°20’38.3″N 3°32’12.2″W.