bronCyklelturisterI slutet på augusti gjorde vi vårt andra besök på ett av våra favoritresmål i Frankrike. Île de Ré ligger mitt på den franska atlantkusten och har en broförbindelse till La Rochelle på fastlandet. Man betalar broavgift till ön, men inte därifrån. Tre mil lång, fem kilometer bred, och som högst 20 meter över havet; ön är perfekt för semester och cykelutflykter.HamnenSMenRegata3För en svensk är Ile de Ré en korsning mellan Gotland och Öland med ett stänk av Ven. Runt hela ön finns fina cykelbanor och man kan kryssa lugnt emellan stränder och byar.

RödafönsterluckorSMeRegata4

Under högsäsong handlar man vin, äter ostron och köper grönsaker längs cykelvägen. Vi handlade även i den fantastiska saluhallen i Le Bois-Plage-en-Ré, samt botaniserade bland restaurangerna i hamnen i Saint-Martin-de-Ré. Liksom på Ven är det ganska tråkigt att trampa runt, men ostronen är fantastiska och byarna mycket pittoreska.

ostrontallrikhogvatten-pa-sydsidan

Befolkningen ökar från 20 000 till 220 000 under sommaren och ön är mycket populär för sina fina, långa badstränder. Det finns mängder av övernattningsalternativ, och man bör tänka på att sandstränderna i huvudsak ligger på öns sydsida. Det är stor skillnad mellan ebb och flod, och det är populärt att leta skaldjur i det låga vattnet. Det finns instruktionstavlor som talar om minimistorleken som man får fiska eller plocka.

skaldjurskartastranden

Vi valde att bo på en campingplats ca 1 km från centrum i Le Bois-Plage-en-Ré. Man bor i princip på stranden, men bakom den stora sanddynen. Camping Les Amis de la Plage är ACSI-ansluten och mycket välskött. De mindre servicehusen nära stranden är nya.

campinggatancampingplatser

Bredvid infarten till campingen, och precis invid strandparkeringen, hade man anlagt en ställplats. Den var i princip fullbelagd och man betalade för övernattningen och VA i en automat.

Fricamping är inte att tänka på, här har alla parkeringar bommar som utestänger husbilar. Det är också mycket trånga gator, så man gör bäst i att parkera husbilen på camping och använda cykeln. Ile de Ré är väl värd den långa resan och den bästa tiden att besöka ön är i september. Koordinaterna till campingplatsen är 46°10’39.8″N 1°23’12.2″W.