Reparation av markisen

Ibland gör man verkligen fåniga misstag som man får betala dyrt för. Just nu försöker vi minska notan för vårt senaste genom att själva försöka oss på att reparera markisen. Det hände sig nämligen så, att under vårt besök på Île de Ré i september så var det värmebölja. Vi hade en fått en bra plats där vi hade härlig havsbris men tyvärr ingen skugga.campingplatser Markisen var således utvevad hela tiden vi var på campingen och då fastsatt i marken enligt konstens alla regler. En morgon drev ett lättare åskväder förbi ute i bukten, så markisen vevades in. Efter en stund började molnen lätta så vi bestämde oss för en andra kopp morgonkaffe ute i solstolarna. Det duggade lite och var vindstilla så vi vevade ut markisen. Eftersom vi skulle in till stan och käka lunch så brydde vi oss inte om att förankra den i marken. Vi plockade fram varsin bok och sippade lugnt på kaffet. Plötsligt bestämde sig Biscaya för inte bara en, utan två och tre rejäla pustar morgonbris. Markisen flög upp över husbilstaket som vore den Trumps tupé i motvind. Markisbenen fladdrade vilt och vi började hysteriskt klättra upp på taket för att få ned den. Vilket rookiemisstag! Grannarna skyndade till undsättning och efter viss möda fick vi ned den och kunde med våld veva in den. Det visade sig att hela kassetten hade blivit vind och skev och den glipade rejält. Eftersom vi bara var i början på vår höstresa så mekade vi så gott vi kunde och som tur var fick vi den att funka något sånär (den lät rätt illa). Nu är vi hemmavid och höstmörkret har sänkt sig; det är dax att försöka reparera den. Vi har vinschat ned den från husbilstaket, burit in den i garaget och monterat isär den. Såhär ser den ut nu.


Till vänster ligger själva markisrullen med vikarmarna, i mitten skenan som den sitter fast i och till höger kassetten. I burkarna finns övriga delar. Markisens drivhjul verkar intakt, vi har satt buntband runt delarna så det sitter ihop (nederst på bilden nedan). Det stora problemet är vikarmarnas fästen som är rejält demolerade. Ett av dem syns överst i bilden. Den knöliga delen ska alltså fästa markisrullen i skenan.

Och som tydligt synes på nästa bild så är ju är skenan också rejält tillknycklad. Kassetten har fått en bula ovanför vardera fäste.

img_1557

Nu pågår sökning efter reservdelar samtidigt som vi försöker bocka och banka. Vi får ser hur det går. Fortsättning följer. Trevlig helg!

Annonser

5 reaktioner till “Reparation av markisen

  1. Har haft stormskadade markiser, det är sånt man råkar ut för hur försiktig man än försöker vara. Försäkringen brukar täcka det. Att rikta formsprutade aluminumprofiler är i det närmaste omöjlig då materialet har sträckt sig.

    Gilla

  2. Hoppas att det gick bra för husbilen i övrigt efter detta missöde. För nåt år sedan stod vi här i stan hemmavid på Campingen. Helt plötsligt så flög blomman från vårt bord ute …och det virvlade till och en tromb kom precis bakom vår husbil. Tromben fortsatte rakt ner mot vattnet där det stod en husbil som hade markisen ute och en sidovägg. Deras lilla lilla hund hade nyss gått in i husbilen för det var dags för mat. Tur det för tromben rev av hela deras markis som ett hushållspapper och slet lös allt och drog med sig det till vattnet. Hade hunden varit ute hade den också åkt iväg till vattnet…för den gick omkring lös. Så vädret vänder som man vänder på en hand.

    Gilla

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s