Det är gott och prisvärt att äta lunch i Portugal. Maten är enkel, vällagad och man får generösa portioner. Olivolja, potatis och lök är några av de mest använda basingredienserna. Persilja, vitlök, piri-piri och koriander är vanliga kryddor. Matsedeln består oftast, och nästan uteslutande, av portugisisk mat. Fisk i alla dess former finns alltid med på menyn. Bläckfisk, räkor och musslor är populärt.

Portugisiska musslor med koriander

Grillad fisk finns för det mesta och de serveras ofta hela. Sardiner, makrill(caballa) och de dyrare abborre-liknande dourada och robalo är populära. Man ska passa på att prova nationalrätten bacalhau som serveras på tusen olika sätt. Det är torkad torsk som har en lite säregen smak. Bacalhau com natas (med grädde) passar en svensk gom för den påminner om Janssons frestelse.

Bacalhau com natas och grillad fisk

Utanför turistorterna är det vanligt att det finns en trerätters dagens meny som består av portugisisk husmanskost. I den ingår alltid bröd (pão), dryck och oliver(azeitonas). Så här såg den ut på restaurang Páteo:

Dagens meny på Pateo

Som förrätt får man nästan alltid en soppa (creme/sopa). Vi serverades en smakrik potatis- och löksoppa. Som ni ser på bilden så ingick en karaff vin och den var inte liten (0,5l). Den var dessutom bara till mig eftersom maken drack vatten. Servitören lugnade mig (och maken!) med att jag självklart inte behövde dricka upp hela utan så mycket som jag ville ha…. Till huvudrätt kunde man välja på ugnsstekta kycklinglår eller stora kotletter svartfisk. De var tillagade på typiskt portugisiskt vis, i tomatbuljong med potatis, paprika och lök. Mycket gott och smakrikt.

Portugisisk fisk no tacho

Dessert (sobremesa) bör man tacka ja till, för annars tycker de att man är lite konstig,  och så är de ju så goda! Kameran kom fram lite sent så på fotot har vi hunnit äta hälften av brylépuddingen och det stekta äpplet med morellsylt. Kaffe finns förstås i många varianter; vi väljer alltid den espressoliknande bica som smakar väldigt gott.

7.50 euro per person kostade detta kalaset. Vi gav förstås rejält med dricks. När vi väljer lunchställe spanar vi efter enklare restauranger dit arbetande portugiser går. Det brukar borga för att man får en vällagad och riklig måltid. Dagens lunch kan man få redan från klockan 12.00, till skillnad mot i Spanien där man måste vänta till efter 13 -minst.