Reparation av markisen del 2

Flitens lampa har lyst många timmar i garaget senaste veckan. Vi bestämde oss för att försöka reparera vår markis som lekte parasoll över husbilstaket under höstresan. Eftersom både vi och plåtisen är bättre begagnade så tänkte vi prova att få den funktionsduglig, om än inte helt felfri. Det har bockats och bändits och hamrats och svurits och nu ser vikarmarnas fästen ut så här:

Renoverade fästen till markis

Skenan som de är fastsatta i har vi också behövt ge rejäl handpåläggning och nu ser den riktigt rak och fin ut igen. Vi har testat att sätta tillbaka fästena och montera ihop markisen. De verkar ha blivit tillräckligt bra och det går att rulla ut och in markisen. Vi kan förstås inte testa hela markisen fullt ut, utan får ge oss till tåls tills den är monterad på husbilen igen.

Kassettens kåpa hade fått rejäla bucklor ovanför där fästena sitter. Nu är bucklorna inte osynliga men betydligt mindre:

Buckla på markiskassett

Det största problemet med kassetten har varit den stora bulan som uppstod längsmed kåpan emellan placeringen av fästena. Med både handkraft och kroppstyngd  har vi försökt trycka tillbaka bulan så att kassetten blir så tät som möjligt. Så här ser den ut nu när det ligger på reparationsbordet:

Lite vind markiskassett

Som synes finns en springa på ett par millimeter kvar i mittendelen. Eftersom den inte är i den position som den kommer att vara när den är monterad på husbilstaket – den kommer vara mera framåtlutad – så vet vi inte hur väl vi lyckats. Så här långt är vi dock nöjda.

Idag har vi beställt nya bultar till fästena. När de kommer ska vi montera isär markisen igen och sätta dit dem. Sen är det dags att baxa upp den på husbilstaket, veva ut den i sin fulla längd, och sen lyckas få in den i kassetten igen…. Men först ska plåtisen tvättas, vaxas och fästskenan på taket inspekteras noga. Vi vill vara säkra på att den inte blev skev eller skadad innan vi sätter tillbaka markisen. Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s