Sjökapten i bukten Cascais Portugal

Cascais är en stor hamn- och turistort strax utanför Lissabon. Vi stannade till för ett besök i centrum eftersom det var precis 20 år sedan vi var här sist. Då reste vi charter och stannade en semestervecka. Staden är fortfarande lika trevlig och har faktiskt utvecklats till det bättre. Det är välskötta gator och parker, fina butiker och man har satsat på konst och kultur. Vid den stora, flotta marinan ligger det imponerande citadellet Fortaleza da Nossa Senhora da Luz. Innanför murarna finns bland annat en pousada. Vi strosar dock vidare längs kajen och får trängas tillsammans med massor av turister.

Ny bebyggelse i Cascais

pousadacascais

Hotell Baia ligger kvar som ett blickfång vid den stora stranden Praia da Ribeira de Cascais. Här badar man mitt i stan tillsammans med fiskebåtarna. Staden har vindlande gränder med massor av små butiker och caféer. Strandpromenaden och torgen har en vacker stensättning.

När vi var här för 20 år sedan åt vi vår första piripiri-kryddade kyckling. Den var nygrillad och serverades tillsammans med pommes frites i en korg med smörpapper. Man fick sitta och äta på plaststolar bredvid grillen på trottoaren. Restaurang Jardim dos Frangos finns kvar, men man har höjt standarden en del. Nu erbjuder de även andra klassiska portugisiska rätter, och det är fortfarande prisvärt och mycket gott.

Vi hittade en central parkeringsplats endast fem minuters promenad från citadellet. Det var inga problem att svänga av från motorvägen och med hjälp av GPS:en ta sig fram till hästsportarenan Hipódromo Manuel Possolo. Här fanns gott om yta att parkera på.

 

Koordinaterna hit är 8°41’39.2″N 9°25’27.3″W.