mafraborggard

Palácio Nacional de Mafra ligger högt uppe på kullarna norr om Lissabon och Sintra i den lilla kommunen Mafra. Med endast 10 000 invånare har man haft lyckan att härbärgera två av Portugals stora turistmagneter, slottet och surf- och badorten Ericeira. Slottet var kungafamiljens sommarresidens och är fullkomligt gigantiskt i den lilla staden. Ytan är 38000 kvadratmeter, det finns 1200 rum och en katedral och ett kloster. Katedralen har sex orglar och 114 kyrkklockor, 57 i vardera torn.

audiens

Det var kung João V somi början av 1700-talet tog initiativ till att bygga slottet och det blev sedermera ett portugisiskt landmärke för italiensk barock. Bygget finansierades av guldet som flödade in i landet från Brasilien. Jakt var ett populärt nöje och i skogen bakom slottet jagades framförallt hjort. Den magnifika jaktsalongen med de finsnickrade möblerna var riktigt rolig att se.

Det 83 meter långa biblioteket med rocailleornament fick man inte strosa omkring i. Här finns över 38 000 böcker som katalogiserats av munkarna i Arrabidá-klostret, många av dem mycket värdefulla.

biblioteketmafra

Kungen och drottningen bodde i varsitt torn med en tvåhundra meter lång galleria emellan. Det var en upplevelse att spankulera i den med olika stilar varefter man gick.

kungenssovrum

Kungadömet Portugal grundades 1139 och var monarki fram till den republikanska revolutionen i oktober 1910. Manuel II tog då sin tillflykt till slottet i Mafra, men fick sedan lämna Portugal med fartyg från Ericeira. Han levde i exil i England tillsammans med sin hustru prinsessan Augusta Victoria av Hohenzollern fram till sin död 1932. Paret fick tyvärr inga barn, så den portugisiska kungadynastin dog med Manuel.

utsiktmafra

Slottet är inte det mest välskötta av residens vi besökt, men en upplevelse och ger fin inblick i Portugals historia. Mafra ligger nära motorväg A21 och det finns gott om parkeringar i omgivningarna. Koordinaterna hit är 38°56’41.1″N 9°19’38.2″W.