Ericeria beach Portugal

Den gamla fiskebyn Ericeira ligger några mil norr om Lissabon och är på sommarhalvåret ett populärt tillhåll för både turister och Lissabonbor. Badorten är känd för sina mysiga stränder, de fina skaldjursrestaurangerna och surfingen. Direkt vid den norra infarten till Ericeira anslås tonen; här finns en mycket effektfull utsmyckning i rondellen.

rondellhund

Kuststräckan har tretton stränder och sju av dem har stora rev som gör dem till perfekta surfställen. Om man tar en promenad norrut längs kusten, kommer man efter en kilometer fram till en stor utsiktsplats. Här ser man ut över det största revet, Ribeira d’Ilhas, och den nybyggda bad- och surfanläggningen.

Mafra kommun, till vilken Ericeira tillhör, har verkligen satsat på surfsporten och det finns fina informationsmaterial och tydlig skyltning vid de olika surfstränderna.

Det lokala engagemanget för surfsporten har bidragit till att Ericeira år 2011 utsågs till en World Surfing Reserve. Det finns nu åtta reservat i olika världsdelar och Ericeira är det enda som ligger i Europa. Här kan du läsa mer om reservaten och organisationen Save the Waves.

Vid vårt besök var det lågvatten, och många passade på att plocka skaldjur bland stenar och sjögräs. Vi zoomade även in en fotograf som stod och spanade på surfarna. Han hade positionerat sig så långt ut som möjligt i havskanten.

Fotografenispenaten

På promenaden tillbaka till centrum (och granne med Ericeira Camping) ligger restaurangen Dom Carlos. Här rekommenderar vi att man passar på att njuta av den portugisiska varianten av skaldjursrisotto, Arroz de Marisco. Fantastiskt gott och prisvärt! Koordinaterna hit är 38°58’40.6″N 9°25’07.9″W.