Tempelriddarnas borg

14 mil norr om Lissabon ligger staden Tomar. Hit ska man absolut ta sig tid att åka för här ligger en av Portugals allra finaste sevärdheter. År 1157 fick Tempelherreorden staden Tomar som förläning, efter att man hjälpt till att återerövra Portugal från morerna. Man byggde då en borg som på portugisiska heter Castelo Templário med ett tillhörande kloster, Convento do Cristo. Den ligger mycket vackert uppe på de grönskande kullarna ovanför staden.

Kung Johan III (1521-1557) fortsatte utbyggnaden av borgen och klostret utsmyckades i manuelisk stil, se fönstret i klosterkyrkans fasad till höger. Även det närliggande klostret i Batalha har den här typen av utsmyckningar. Tempelherrarna hade även ett slott/befästning i Castro Marim i sydöstra Algarve, Castelo de Castro Marim.

flerabyggepoker

Borgens hjärta är den sextonkantiga charolan (rotunda), en rund kyrka, som byggdes i mitten på 1200-talet. I detta guldskimrande kapell höll riddarna gudstjänst till häst.  Klostret klassades som världsarv 1983. Travel Channel har gjort en kort film om klostret. Den finns på YouTube här.

Gyllenekapellgyllenesal3

Fotona gör inte prakten rättvisa. Borgen, kyrkan, klostret och parken är en fantastisk upplevelse. Räkna med att det tar ett par timmar att gå runt och njuta av prakten. Det är enkelt att parkera på torget nere i stan (som i princip är en stor grusplan), och så tar man en promenad upp för backen till borgen. Koordinaterna till torget är 39°35’59.9″N 8°24’47.5″W.