OLYMPUS DIGITAL CAMERAVintern håller oss fortfarande i sitt grepp men en strimma hopp om våren finns trots allt. Nu börjar vi verkligen längta till vårens första resor och planera för en eller förhoppningsvis två längre turer söderut. Tankarna går till tidigare resmål som har varit sådär extra härliga och verkligen har stannat i minnet. En favorit som vi har återkommit till hela fem gånger är den pittoreska staden Cervo i nordvästra Italien.

Den liguriska kusten gränsar till den franska rivieran och här finns många kända, men numer ganska skönt bedagade badorter. San Remo – förstås – men Diano Marina, Alassio och Pietra Ligure är små pärlor att besöka. Här finns småbåtshamnar och massor av fina butiker och restauranger; många italienska familjer har sommarbostad längs havskusten så säsongen varar lite längre här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEftersom Alperna sträcker sig ända ned i Medelhavet är det kurviga vägar, branta bergväggar och steniga stränder. Kuststräckan kallas Riviera dei Fiori och det är verkligen lummigt grönt och en rik blomsterprakt. Här är det förstås en klar fördel att ha en husbil i mindre storlek. Det är inte bara campingarna som har små platser, utan alla affärernas parkeringar och bensinmackar är anpassade för små personbilar. På bilderna nedan syns camping Miramare och dess lilla men välbesökta badstrand.

Det är smart att bunkra upp innan man checkar in. Väl på plats kommer man snart in i den loja, italienska sommarlunken och gör inte många knop under dagen. Man njuter av cikadorna i skuggan under pinjeträden, tar ett dopp i det ljumma vattnet och framåt eftermiddagen funderar man på vilken pizza man ska beställa till middag. Det stora bekymret är väl egentligen att man aldrig vill åka härifrån….

Koordinaterna hit är 43°55’24.8″N 8°06’36.2″E. Man besöker med fördel den här delen av Italien i juni och juli.