Cykelbana i Ericeira
Cykelbana längs N247 i Ericeira, Portugal

Frågan om vi skulle ha med cyklarna eller inte diskuterades mycket innan första Europaresan. Det kan ju i förstone tyckas onödigt att baxa med sig cyklarna i husbilen, inte minst om man inte får plats med dem i garaget utan måste köpa ställ och hänga dem bakpå. Dessutom väger de ju en hel del och oftast kämpar man ju med att få ned lastvikten. Vi tycker ändå att fördelarna överväger. Campingar och ställplatser ligger många gånger en bit utanför stadskärnorna och det är inte alltid kollektivtrafiken fungerar bra. Att cykla till city är en sigthseeingtur i sig och ger en fin känsla för stadens puls och storlek.

Cykelbana i Florens
Gång- och cykelväg i Florens, Italien

I Sverige är det väl utbyggt med cykelbanor, belysning och trafikljus. Det ska man tyvärr  inte räkna med när man reser söderut i Europa. Ibland är det rent livsfarligt att sätta sig på cykeln. Möjligheten att använda cykeln är alltså en faktor att ha med redan vid valet av resmål. Det finns gott om information på internet; finns det fina cykelleder så skryter turistbyråerna gärna om det på webbplatserna.

Strandpromenad Palamos
Strandpromenaden i Palamós, Spanien

Cykeln är också superbra att ha när man ska handla livsmedel eller åka till stranden med picknick-packning för en heldag. När man väl har parkerat husbilen på en bra plats så är det skönt att slippa ”bryta lägret”. Övervintrar man på samma plats i flera månader är det många som gillar att boa in sig med förtält eller sidoväggar på markisen. Då är det väldigt bekvämt, nästan en förutsättning, att ha ett kompletterande transportmedel. Elcyklar är jättepopulärt, men en del har även med sig moppe, mc eller en liten bil. Tänk på att om cyklarna ska hänga bak på husbilen, så måste det sitta en varningsskylt för utskjutande last. I Spanien och Italien är det särskilda skyltar som gäller.

Cykelställ på husbilen

Enklast – och smartast – är att köpa skylten i en tillbehörshandel i Sverige innan man åker. De säljs visserligen på mackar vid landsgränserna, men vi vet dock av erfarenhet att man kan få stanna på många ställen innan man hittar en och de är inte billigare utomlands. Finns roligare sätt att börja semestern på….