Ställplats Kobetamendi, Bilbao i Spanien

Antalet husbilsresenärer ökar för vart år i Spanien och myndigheterna blir mer och mer restriktiva med fricamping. Följer man inte parkeringsreglementet kan man få dryga böter av den lokala polisen, la Policía Municipal. Så mycket som 80-100 euro kan man få lov att betala. Reglerna är både tydliga och konkreta för vad man får göra – och inte – när man parkerar/fricampar. Skillnaderna mellan parkering och camping framgår av Instruccion 08V-74 DGT.  Dokumentet finns att läsa på engelska på webbplatsen N332.

Det man får göra när husbilen är parkerad på gata eller på en parkeringsplats är: vara i husbilen och t.ex. laga mat och sova, öppna takluckan, säkra hjulen när man parkerar i lutning. En förutsättning är förstås att husbilen är parkerad på ett korrekt sätt; ”única pega posible que e vehículo esté mal estacionado”. I Spanien är det är inte tillåtet att parkera på stränder och i naturreservat.

estacionar-autocaravana-1024x1024-e1514736083322.png
Aktiviteter tillåtna vid parkering. Bilden är hämtad från La Furgoteta.

Dessa aktiviteter är tillåtna både dag som natt, vilket innebär att det är uttalat tillåtet att övernatta i husbil på en vanlig parkering. Exempel på populära fricampingplatser i Spanien är Rincón de la Victoria (N 36°42´46″ W 4°16´02″), Las Marinas i Roquetas de Mar (N 36°43’10” W 2°37’52”), marknadsplatsen i Fuengirola (N 36°32´55″ W 4°37´11″), La Cala de Mijas (N 36°30´22″ W 4°40´56″) och Huércal-Overa  (N 37°23´54″ W 1°56´45″). Bloggen Husbilslivet berättar om besök av flera av dem i inlägget här.

När man parkerar husbilen på gatan eller på en vanlig parkeringsplats så är det inte tillåtet att: tömma ut vatten eller avlopp, fälla ned stödben, klampa upp med nivåklossar, ställa ut bord och stolar, fälla ut markisen. Man ska hålla sig inom sin parkeringsruta och får inte hindra förbipassage genom att öppna luckor eller fönster. Man får heller inte föra oväsen såsom t.ex. starta elverk.

Campingbeteende
Campingaktiviteter förbjudna vid parkering. Bilden är hämtad från La Furgoteta.

Ovanstående aktiviteter räknas som camping som man bara får ägna sig åt på tillåtna platser; ”sólo puede hacerse en lugares habilitados para ello”. 

Här hemma i Sverige är regelverket otydligt vad gäller övernattning i husbil. En del intressenter vill klassa det som camping – och därmed bara tillåtet på campingplatser. Det är ett önskemål sen länge från husbilsklubbarna att det blir ett tydligare regelverk.

Spanska myndigheten Dirección General de Tráfico har gett ut en broschyr om husbilsåkande, La Movilidad en Autocaravana,  tyvärr bara på spanska.