Camping Solnedgång Biscaya

För varje resa vi har gjort med husbilen så har vi förbättrat vår personliga packning och husbilens utrustning. Man kommer ju alltid på något som man borde ha haft med och som man helst vill slippa leta efter i affärer på främmande språk. Här kommer några av de grejer som numer tillhör husbilens basutrustning när vi åker söderut i Europa.

Litet vattenpassVattenpass CampOut
Det används varje gång vi parkerar för natten. Fram med vattenpasset och om det behövs så klampar vi upp. Det är väldigt irriterande när husbilen inte är i våg och grejerna rullar i golvet.

Silvertejp och buntband
Åh, dessa räddare i nöden! Används till allt möjligt, till exempel knipsa ihop ett trasigt blixtlås, eller laga hål i turboslangen så man tar sig till en verkstad…

Biljetthållare BiltemaBiljetthållare av olika slag
Varje dag får man nya små papperslappar som man måste hålla reda på: parkeringsbiljetter, bomkort, wifikod, campingkarta etc etc. Ett par stycken biljetthållare är jättebra att ha så att man inte tappar bort dem.

Skruvdragare
Nej, den packade vi inte med på första resan, vilket vi ångrade. Den används faktiskt till ganska mycket. Det viktigaste är när vi slår läger och ska fästa mattan i marken. På väldigt många ställen längs Medelhavet består marken av grus och packad sandjord. Det är otroligt svårt att få ned fästen och pinnar.

Dammsugare och dörrmatta
Som sagt, det är sand och grus för det mesta där man övernattar i södra Europa. I Spanien och Portugal kan det vara så finfördelat så att det i princip är damm. En liten dammsugare är guld värd för att hålla husbilen fräsch. Det är också praktiskt att ha med en liten plast- /entrématta att lägga utanför husbilsdörren.

Extra stekplatta eller gasolgrill
Gillar man att laga mat är det smart att vara utrustad för att kunna steka utanför husbilen. Om det är varmt och vindstilla blir det ganska osigt om man steker inne. Tänk på att det på campingar i södra Europa är strängt förbjudet att tända en kolgrill. Vill man grilla så är det gasol eller el som gäller.

Flugsmälla, myr- och myggmedel
Det är inte bara människor som trivs vid Medelhavet, utan alla möjliga insekter. Där det är varmt och torrt finns det irriterande småflugor; där det är grönt och skönt är det gott om mygg. Överallt finns det myror som vill klättra in i husbilen och få käk. Det är väldigt smart att ha med sig en vapenarsenal i packningen, så att man snabbt och effektivt kan få bukt med otygen.

Förlängningssladd och el-bananSkarvbox KAMAFritid
Det är inte alltid välorganiserat med platser och elstolpar på ställplatser och campingar. Det kan t.ex. sitta många uttag på en ynka stolpe vilket gör att man kan hamna långt ifrån. Ibland parkerar man längs med en väg och då får siste man skarva anslutningskabeln. Har man tur får man låna en i receptionen, men vi har numera med oss en egen skarvsladd. Av säkerhetsskäl ska man försöka undvika att skarva men ibland har nöden ingen lag. Packa med en skarvbox/skyddsbox (el-banan) som både skyddar skarven mot väta, och tydligt visar att den finns där.