I höstas, på väg hem från Algarve, besökte vi en historisk pärla till stad. Mérida ligger i västra Spanien, längs en vanlig färdväg (A66) till eller från södra Spanien/Portugal. Staden har idag ca 59 000 invånare och grundades så tidigt som år 25 f Kristus. Det var kejsar Augustus som ville ha ett fäste i området Lusitania, nuvarande Extremadura och Portugal, och byggde Emerita Augusta (dagens Mérida) där romarvägen Via de la Plata korsade Guadaminafloden.

Trajanus båge Merida

Porten till huvudgatan Cardo Maximus, Trajanus båge, är 15 meter hög.

Dianatemplet i Merida

På 1700-talet byggde en idiot till adelsman ett palats till sig inne i Dianatemplet.

Majoriteten av nybyggarna var krigsveteraner som fick hustomt och mark att odla på. De var många, så den romerska kulturen tog överhanden och man byggde akvedukter, thermalbad, teater och en amfiteater för gladiatorspel.

Amfiteatern (8 e Kr) kunde ta så många som 14 000 åskådare och teatern (15 e Kr) 6000. På Husbilspraktikans Instagram finns filmer att titta på.

Teater

Muséet i Mérida, El Museo National de Arte Romano, är ritat av arkitekten Rafael Moneo Vallés. Han är också arkitekt till Moderna Museet i Stockholm. Tyvärr var det stängt vid vårt besök, eftersom det var måndag, men visst är det en vacker tegelfasad?

El Museo National de Arte Romano

Det finns historiska lämningar överallt i och utanför stadskärnan, men Mérida är också en modern, charmig stad. Vi kan verkligen rekommendera ett besök här.
Ställplats finns centralt vid busstationen och den är öppen året runt. Här finns fyll- och tömservice och man betalar i en automat. För att hitta dit krävdes det både en tålig chaufför och en skicklig kartläsare, men väl där var det bara 10 minuters promenad till sevärdheterna. Koordinaterna hit är N 38°55’08”,  W 6°20’10”.