En vanlig fundering inför husbilsresan är vilket campingkort man ska ha med sig. Det finns ju flera att välja på t.ex: Camping Key Europa, International CampingCard, tyska ADAC. (Läs mer om korten här). Vi har varit ute på en tur nu i nästan två månader – mars-april 2019 – och vår erfarenhet från denna resa är: inget. Alltså man behöver inget campingkort om man ska bo på camping i Tyskland, Frankrike, Spanien och Portugal. Det som efterfrågas vid incheckning är passet. Alltid.

Mimosaträd
Mimosaträd Platja del Bol Nou, Spanien

Vi har bott på camping cirka 70% av tiden , 20% på ställplatser och 10% fricamping. De ställplatser vi bodde på i Spanien som hade bemannad reception frågade också efter passen. Vi fick t.o.m knappa in passnumret i en betalningsautomat i Alicante. Det tog ganska lång tid att checka in där kan jag säga….Det verkar som om just Spanien har höga krav på administration jämfört med grannländerna. Inget av övernattningsställena har efterfrågat campingkort.

Villajoyosa
Camping Playa Paraiso i Villajoyosa, Spanien

Men det populära rabattkortet ACSI då? Jo, det har vi haft nytta av. Vi köpte med oss kataloger och kort på nedresan och har troget visat fram det vid incheckningarna. Jag tycker ACSI-anslutna campingar ofta är bra och sitter gärna och bläddrar i katalogen när det är dags för nästa etapp. På några av dem trivdes vi bra och stannade cirka en vecka. Det var populära campingar i södra Spanien och Portugal, t.ex. i Calpe, Villajoyosa, Lagos och Porto Covo. Visst fick vi rabatt, men jag tror nog inte att vi tjänade in så särskilt många euro/natt summa summarum. I t.ex. Villajoyosa ingick elkostnaden i dygnspriset och i Porto Covo var lågsäsongspriset billigare än ACSI-priset. På TurisCampo i Lagos gäller ACSI-kortet på de mindre platserna utan egen vattenkran. Många campingar har även egna rabattsystem om man stannar ett visst antal nätter.

LosOlivos
Los Olivos Camper Park i Cartagena, Spanien

Vår resa låg i glappet mellan att övervintrarna hade börjat åka hem och uppstarten för sommarsäsongen (påskhelgen). Det var alltså väldigt mycket lågsäsong för campingplatserna. ACSI-kortet kommer mer till sin rätt i maj/juni eller på sensommaren. Om man bara ska åka en tur vid denna årstid så är det ingen ekonomisk katastrof att hoppa över även ACSI-kortet.