Det är några år sedan som gått sedan vi övervintrade i Spanien och Portugal. Nu fanns det möjlighet för oss att åka en tur; i slutet på februari lämnade vi gråa Halland för att möta våren på spanska sydkusten. Det var rejält kallt – runt nollan på nätterna – ända ned till Katalonien. Här fick vi äntligen känna av värmen i solen och njuta av vårblomningen.

Körsbärsträd

Medan vi körde söderut längs Medelhavskusten funderade vi på vad som hade förändrats; skulle vi t.ex. hitta nya ställplatser eller återupptäcka gamla favoriter? En första reflektion längs vägen var att mängden husbilar ökat markant. Vi har under åren läst flera bloggar som vittnat om detta och en del har sökt sig till andra länder för att det börjat kännas trångt. Det är förstås roligt att fler söker sig till husbilslivet, men frågan vi ställde oss nu var om spanska och portugisiska samhället börjat anpassa utbudet av övernattningsplatser efter den ökade efterfrågan.

Los Olivos Camper Park
Los Olivos Camper Park utanför Cartagena, Spanien

Och jo, det tycker vi allt. Nu kom vi visserligen ned när många börjat åka hem, men vi fick för det mesta plats där vi ville stanna. Helt klart har det blivit många fler att välja på. Kanske inte fricampingplatser, vilket vi inte har så mycket erfarenhet av, men nya välordnade ställplatser. Vi bodde t.ex. en natt på nyöppnade Los Olivos Camper Park mellan Mazarron och Cartagena. Här fanns all service man behöver och det var inkluderat i priset. Anläggningen var rejält påkostad så det fanns nog något slags investeringsstöd i bakgrunden. Ställplatsen ligger ute på vischan, men i de vackra bergen Sierra de la Muela. Helt klart ett alternativ till den ofta fullbelagda Area Autocaravanas Cartagena.

Los Olivos Camper Park
Det var VÄLDIGT många olivträd planterade så med tiden blir det trångt…

Vi bodde även på Camper Park Playas de Luz nära portugisiska gränsen. Även här var dusch och wc i en barack och serviceplattan hade hög kvalitet. Ställplatsen ligger på cykelavstånd till staden Isla Cristina och långa fina sandstränder. Man står med utsikt över våtmarken Marismas de Isla Cristina. Här finns vandrings- och cykelleder och förstås massor av fåglar att spana på. Värt ett besök helt klart, och är man naturintresserad stannar man nog gärna ett längre tag.
Trenden verkar vara campingliknande standard på ställplatserna: bemannad reception, turistinformation, morgonbröd, servicehus med tvättmaskin och här till och med lekplats och solstolar.

Av den trevliga mannen i receptionen fick vi en ställplatsbroschyr från organisationen Asocación Áreas de Caravanas de Andalucia. Bland annat fanns populära Sanlúcar AC Parking, Area Malaga Beach och Camper Area M&H El Rincon med. Nya för oss var Camper Park Olivares och Tropic Autocaravanas. Även i Algarve finns en organisation: Algarve Motorhome Support NetworkDet är inte så många med än så länge, men de fina ställplatserna i Silves och Falesia finns i listan. Det verkar som om regionala myndigheter ligger bakom nätverket, bland annat med syfte att minska ”illegala” ställplatser. På några ställen har det varit ordentlig irritation från kommuninnevånare när fricampingen har blivit för omfattande, bland annat i Silves. För oss husbilsåkare är det förstås både för- och nackdelar med ökad styrning och standardhöjningar. Det är ju viktigt att det finns en bredd i utbudet av övernattningsalternativ för att vi alla ska trivas. 

Praia da Samoqueira
Praia da Samoqueira, Sines i Portugal

Summa summarum är det roligt att branschen utvecklas och det finns säkert många fördelar för entreprenörerna med att samarbeta. SELRES_9c4fb2f0-bb86-4d8e-b990-24130a7b88d5SELRES_9c4fb2f0-bb86-4d8e-b990-24130a7b88d Vi är hursomhelst nöjda med vår resa och de nya, fina ställena vi besökte. Finns det möjlighet så åker vi gärna en tur i mars-april nästa år igen.