Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Camping

När man är på resa med husbil kan man välja att fricampa eller att övernatta på en camping eller ställplats. På en camping hyr man en plats att bo på; man ställer upp sitt fordon, kopplar in elen, och kanske vevar man ut markisen och plockar fram grillen. Bor man på en ställplats, så hyr man plats på en parkering avsedd för husbilar, där det är tillåtet att övernatta i sitt fordon.

Ställplats Sagres Algarve
Ställplats i Sagres, Portugal

Under transportsträckor nöjer man sig ibland med att nattparkera på en rastplats eller motorvägarnas lastbilsparkeringar Autohof. Ibland vill man sova centralt i stan och då försöker man hitta en lugn bakgata eller en allmän parkeringsplats lite i skymundan. Vissa resdagar är man beroende av el, och då är det säkrast att välja campingplats. Ställplatser är billigare än campingar, oftast beroende på att man har betydligt mindre serviceutbud. Vår erfarenhet är att ju mer rutinerad husbilsresenär man blir, desto mer blandar man de olika typerna av övernattning. Övernattningsplatser hittar man via t.ex. kataloger, webbplatser och husbilsbloggar.

Camping
På de flesta europiska campingar måste man visa pass för att få checka in. Det finns också flera kund-/rabattkort som är smarta att skaffa innan resan. Camping Card ACSI är mycket populärt och har många anslutna campingar. Kortet ger rabatter med fasta priser under lågsäsong, och man köper det tillsammans med katalogen. (Läs mer här.)

Medlemmar i Caravan Club får både ett International Camping Card och Camping Key Europe utan kostnad. Båda fungerar som kund-/rabattkort. Camping Key Europe ges ut av Camping Key Alliance som består avcamping-key-europe branschorganisationerna i Finland, Norge och Sverige (SCR), samt motororganisationerna ADAC i Tyskland och ANWB i Nederländerna. Kortet används mer frekvent av campingar i norra Europa än i södra. I t.ex. Spanien kan det ge rabatter på större campingplatser med många skandinaviska gäster.

CampingBiarritz
Stranden vid camping Le Pavillon Royal, Biarritz

Bo på ställplats
En ställplats kan vara allt ifrån en enkel parkeringsplats utan service ens för husbilen, till en vackert anlagd grönyta med tillgång till toalett och dusch för passagerarna. Ibland finns det regler för hur många nätter man får stanna och det är inte alltid tillåtet att plocka fram campingmöblerna. Betalar gör man vanligtvis endera i en automat eller till en person som tar upp avgiften. Ibland checkar man in i en enkel reception, men det är sällan man behöver visa pass.

Ordet ställplats är en svenskifiering av det tyska ordet för en parkeringsplats avsedd för husbilar: Wohnmobilstellplatz. I Tyskland har de funnits i många år och de flesta har mycket fin service, inte sällan med OLYMPUS DIGITAL CAMERAnärhet till stadens turistbyrå. Top-Platz är en utmärkelse som ges en utmärkt ställplats, majoriteten av dem ligger i Tyskland.

Ställplatser är(var) oftast tänkta för kortare vistelser, men i takt med att fler och fler husbilar har egen toa/dusch/kök, så söker sig fler och fler husbilsresenärer till ställplatser även för längre perioder. Det är inte alla som vill ha – och betala för – hela det serviceutbud man får på campingplatser.

Fricamping och nattparkering
Om man vill nattparkera på allmän plats så är ett bra tips att fråga lokalbefolkningen om det är ok. Då kan man få veta om det t.ex. finns risk för busliv under natten, eller om det helt enkelt inte är tillåtet (eller uppskattat). Om man söker sig utanför tätorterna och campar i det fria så är det av säkerhetsskäl bra om man tar sällskap av andra husbilsresenärer. Det är dock väldigt, väldigt ovanligt att något obehagligt händer under natten.
I södra Spanien har det under det senaste säsongerna blivit så många husbilar som fricampar att myndigheterna har börjat införa restriktioner. Det kan innebära ett maxantal dygn som man får parkera eller att man helt enkelt sätter upp förbudsskyltar och inför böter. Husbilen Ellen skriver här om hur det sker begränsningar i regionen Murcia. Positivt är dock att det öppnar fler ställplatser, så det finns lagliga alternativ om man inte vill bo på camping. Svenska Magasinet har skrivit en artikel om en nyöppnad stor ställplats. Läs mer om Spaniens regler för övernattning i husbil.

Fricamping vid Playa Carolinas i region Murcia, Spanien

Genom att följa husbilsbloggar får man tips på övernattningsplatser. Väganvisningen får man ofta som koordinater, som t.ex. i bloggen Pensionärsvil(l)an som ofta generöst delar med sig av bra tips.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: