Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Appar och kataloger

När vi planerar våra husbilsresor använder vi bloggar och webbplatser. Husbilsresenärer är verkligen generösa med att ge tips och förslag! Om vi ska stanna på en plats mer än en vecka, så vill vi gärna att campingen ska motsvara våra önskemål om standard och miljö. Då bokar vi innan vi åker och om vi inte återvänder till en gammal favorit, så är det alltid lika spännande att se hur vi gillar den plats vi till sist valt ut.

Camping Il Gabbiano, Scalea Italien
Camping Il Gabbiano, Scalea Italien

Under resans gång använder vi appar, kataloger, POI-listor (läs mer här) och Google. Park4night och CamperContact är populära och användbara appar/webbplatser för ställplatser. Här lägger husbilsresenärer själva in information och tips. De har även POI-listor per land.

acsiDen app/campingkatalog som är mest använd av husbilsresenärer är nog ACSI. Företaget är baserat i Nederländerna och är Europas största inom campingbranschen. ACSI har ett rabattkort med fasta priser under lågsäsong, Camping Card ACSI. Kortet medföljer när man beställer den engelskspråkiga katalogen. Den går också att köpa i handeln, bl.a. på den tyska campingtillbehörskedjan Fritz Berger. En svenskspråkig version finns på nätet med adressen www.eurocampings.se.

Tyska organisationen ADAC ger ut både en camping- och en ställplatskatalog för hela Europa. Kan man lite skoltyska så lär man sig snabbt att dechiffrera katalogens begrepp. Köper man appen/katalogerna får man ett Camping Key Europa med ADAC-symbol (digitalt/plastkort) vilket ger rabatter under lågsäsong.

bordatlas

Ställplatskatalogen Bordatlas finns i två delar: en för Europa och en för Tyskland. Promobil har en ställplatsatlas för Tyskland men det finns fler länder med i onlineversionen på Promobils webbplats  eller appen Stellplatz Radar.

Ska man åka till Portugal så finns ställplatser samlade på webbplatsen Campingcar Portugal. POI-listor finns att ladda ned till TomTom, Garmin och Navigon. På Plataforma autocaravanas autónoma  och Areasac kan man söka ställplatser i Spanien.

SlottLoire
Chateau de Saumur från camping L’Ile d’Offard, Loiredalen i Frankrike

Camping Travel Club är ett nätverk av högkvalitativa campingar i Europa som har lågsäsongsrabatter i form av campingcheckar, både som voucher och kort.

Greven ställplats Tyskland

Ställplatserna i TopPlatz-katalogen (huvudsakligen tysklandsbaserade) är oftast något alldeles extra. Den enda svenska som än så länge finns med är Bauergården söder om Gränna. Katalogen finns även som webbplats.

Archies campings är enligt egen utsago ”Europas största och noggrannaste webbplats för nedladdning av POI för camping”. Där finns POI-listor fördelade på campingplatser som använder olika campingkort och rabatterbjudanden. Finns även som app.

Som medlem i Husbilsklubben, MHCSCaravan Club eller Husbilskompisar finns mycket stöd att få när man planerar sin resa. Man får t.ex ta del av reseberättelser, tips på hur man fixar problem med bilen under resan och vad som ska packas med i husbilen. Det är ju mycket att tänka på och många saker som ska få plats i ett begränsat utrymme. FREEDOMtravel har gjort en mycket användbar guide för packning av husbilen som man laddar ned till datorn eller surfplattan som e-bok.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: