Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

El

När man planerar sin husbilsresa söderut är det smart att fundera igenom hur man ska klara sin strömförsörjning. I husbilen finns en hel del som ständigt behöver ström från batteriet och man kan ju inte räkna med att alltid ha tillgång till elstolpe under resan. Det är bra att ha koll på husbilens batterikapacitet och flera sätt att ladda batteriet på.

RastplatsNormandie
Rastplats i Normandie, Frankrike

Husbilens bodel har ett 12-voltssystem som får ström via batteri. Eftersom det finns utrustning som ständigt behöver ha tillgång till ström, t.ex. vattenpump, kylskåpets kompressor samt belysning, är det viktigt att bodelsbatteriet aldrig blir tomt. Innan avresa ska man se till ha ett fräscht batteri – inte ett gammalt som snabbt laddas ur – och som har tillräcklig storlek/kapacitet att leverera den ström man behöver.

När husbilens motor är igång laddar generatorn bodelsbatteriet via en batteriladdare. Om man kör husbilen varje dag så hinner bodelsbatteriet vanligtvis inte laddas ur. Det förutsätter förstås att man har en kapacitet på batteriet som är anpassad efter ens behov. Läs mer om bodelsbatterier och laddare här.

När man kopplar upp husbilen till elstolpe så laddas batteriet via en batteriladdare (som ofEEC-kontaktta är inbyggd i husbilens elcentral (elektroblock eller EBL). Man ska använda en godkänd elkabel (HO7RN-F och 3G2.5 mm2) med blå CEE-kontakter. Många elstolpar har ett vanligt jordat uttag, så ta med en adapterkabel med jordad stickkontakt i ena änden och en blå i den andra. Elstolpar ute i Europa har väldigt olika utseende, kvalitet och standard. Husbilsresenärer har också olika syn på elsäkerhet och utrustning. Det är viktigt att ha en fungerande jordfelsbrytare! Ta också med en skarvbox till skarvsladden; det kan vara många och långa sladdar till en en enda elstolpe.Skarvbox KAMA

Det är med svenska mått mätt ofta en låg strömstyrka (4-10 Ampere) man får genom elnätet. Det betyder att säkringen på elstolpen lätt löser ut när man använder energikrävande apparater som t.ex ugn, vattenkokare och bodels-AC. Vill man använde dem får man söka sig till campingplatser med hög standard på elnätet. Det framgår av campingbeskrivningarna i appar och kataloger.

Om man letar lite ute i handeln så finns det exempelvis vattenkokare och hårtork som kräver låga watt-tal. Helst ska de också kunna gå på 12V. Det är smart att ta med sig en converterspänningsomvandlare (transformator/converter) för att kunna driva (eller ladda) 24V/DC-apparater från 12V/DC-systemet.

Ett relativt enkelt sätt att förbättra husbilens egna strömkapacitet är att köpa ett extra bodelsbatteri och koppla ihop med det befintliga till en batteribank. Om man dessutom skaffar en eller flera extra strömkällor så är man väldigt bra rustad för Europaresan. Läs mer om att ladda batteriet här.

 

%d bloggare gillar detta: