Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Gasol

Gasol är ett av de områden som debatteras allra mest på olika forum för husbilsresenärer. Många upptäcker att det är krångligt att ordna påfyllning av gasolen under europaresan och söker tips och förslag på lösningar. Det som krånglar till det är att i princip alla europeiska länder har egna regelverk och nationella standarder. Vår rekommendation är därför att man innan man lämnar Sverige bör vara så förberedd som man bara kan. Vi berättar här om gasolflaskor och gasolinköp, samt tillbehör man behöver.

Olika typer av gasolflaskor och ventiler
I Europas länder finns gasolflaskor av komposit, aluminium och stål. Aluminiumflaskan är den dyraste men väger mindre än stål. Gasolflaskor i komposit är den nyaste sorten och tillverkade i lätt glasfibermaterial. För att minska risken med det lätta materialet har den en hög skyddskrage runt ventilen som även fungerar som handtag. Det gör att kompositflaskan blir relativt hög och svår att få plats med i husbilens gasolskåp. Den vanligast förekommande gasolflaskan är den i stål.

För att få ut gasol ur en flaska är den utrustad med en ventil. Det är genom den man ansluter till husbilens system och kan använda gasen. Nästan alla länder har egna standarder för flaskornas ventiler, och det är det som skapar problem när man ska köpa gasol i olika länder. Läs mer om ventiler här.

Var säljs gasol?
Det vanligaste sättet att köpa gasol är att byta till sig en full flaska. En förutsättning är dock att man har samma standard på flaskan och ventilen. Det finns många ställen för inbyten: vid t.ex. affärer, campingbutiker eller bensinstationer. Byta eller fylla flaskan gör man också i lokala gasdepåer (i södra Europa säljer de även flaskor på lastbilar) eller vid särskilda tankstationer som ofta ligger på industriområden. Läs mer om gasolinköp här.

Man kan även köpa gasol på vissa bensinmackar som har en särskild pump för LPG-tankning. De finns där för att man skall kunna tanka sin bil om den går på gasol istället för bensin eller diesel. Det är inte vanligt i Sverige men det förekommer i andra europeiska länder. Gasolen som tankas är billigare än den som köps på flaska, eftersom det är en lägre skatt på gasol när den används som drivmedel. För att få tanka gasol i en flaska krävs att man installerat en fast monterad gasolflaska i gasolskåpet. Läs mer om tankflaskor här.

Propan eller butan
Gasol man köper kan vara både propangas och butangas. I Sverige är den propangas eftersom den fungerar bättre i kallare klimat. I Sydeuropa är gasol ofta den lite billigare butangasen eller en blandning av propan och butan. En nackdel med butangas är att den sotar mera än propan, så ibland kan det hända att man måste rengöra gasolmunstycken till spis och kyl.

4 reaktioner till “Gasol

  1. Vi har två fasta tankflaskor i Husbilen Ellen. Det har fungerat väldigt bra. Där det kan var besvärligt, är norra Sverige om det inte kommer nya tankställen. Vad vi vet, så är det Sundsvall och Piteå, som gäller där.

    Gilla

  2. Ja, det är ganska ovanligt att det finns LPG-pump på svenska bensinmackar. Förhoppningsvis utvecklas det. Vi har en fast flaska sedan ett par år och är också nöjda. Jag tror att fler och fler husbilsresenärer kommer att installera detta och då ökar ju efterfrågan på mackarna.

    Gilla

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: