Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Byta och fylla gasolflaska

Eftersom det är olika nationella standarder på gasolflaskor och ventiler är det i princip omöjligt att byta sin gasolflaska i ett annat land med annan standard. Man kan till exempel inte byta den vanliga svenska P11-flaskan i grannländerna Norge, Danmark eller Finland. De har nämligen click on-ventil och Sverige har rattventil (ett undantag är de norska flaskor som har en så kallad industrikoppling – de brukar gå bra att byta). Till och med de stora länderna Tyskland, Frankrike och Spanien har olika flaskor och regler. För att spetsa till problematiken finns det olika företag inom ett land (t.ex. Spanien) som inte tar emot varandras flaskor för inbyte. Färgen på de spanska flaskorna talar om vilket företaget är: till exempel orangea flaskor hör till Repsol och de blanka hör till Cepsa.

Rent tekniskt kan man med hjälp av en mellankoppling på ventilen fylla en svensk flaska utomlands. Men eftersom den svenska typen av flaska är ovanlig, så kan det hända att gasolförsäljaren ändå inte fyller flaskan. En hel del husbilsresenärer vittnar om problemet.

Det finns några tankstationer ovaropå iberiska halvön som har mellankopplingar av olika slag och där får man hjälp att fylla alla de olika typer av flaskor man har med sig. Till exempel i Boliqueime (GPS N 37° 07′ 41″  W 08° 09′ 33″) i Algarve, på CEPSA i gränsstaden Ayamonte i Spanien  (GPS N 37° 13′ 54.505″ W 7° 23′ 54.98″ och i Ovar söder om Porto (GPS N 40° 53′ 46.68″ W 8° 36′ 52.776″).

För att underlätta gasolinköp kan man införskaffa den typ av flaska som används i det landet där man vistas. Ofta kan man köpa en på affärer för campingtillbehör eller tankstationer. Tyska flaskor används i flera, framförallt nordeuropeiska, länder. Vill man köpa en gasolflaska i Spanien så blir det dock problem.

Att skaffa en gasolflaska i Spanien och Portugal
För att få köpa en flaska ska man av säkerhets- och försäkringsskäl teckna ett kontrakt med gasolföretaget. En kopia av passet och husbilens registreringsbevis ska ligga med som bilagor, tillsammans med ett intyg från deras tekniker att gasolinstallationen är godkänd enligt spanska krav. Det finns dock ett undantag från regeln om kontrakt, och det är att man får köpa en liten 6 kg kompositflaska på en Repsol-mack. Man måste dock fylla i en blankett och visa passet.

Många upplever att byråkratin kring inköp av gasolflaska är omständlig. Det kan vara bra att veta att det finns en ganska bred gråzon i gasolhandeln. Begagnade flaskor går ibland att köpa på marknader, hos gasbilen eller i den lokala gasdepån. Fråga andra husbilsresenärer eller i campingreceptionen vilken lösning som finns i närområdet.

Om man övervintrar på en större camping i Spanien kan man ofta hyra en flaska i receptionen under tiden man stannar. En del väljer sedan att behålla flaskan mot depositionskostnaden.

I Portugal är systemet att man får tillgång till en gasolflaska i utbyte mot en deposition. Spanska flaskor går ofta att byta och fylla i Portugal.

4 reaktioner till “Byta och fylla gasolflaska

 1. Hej Mina vänner !
  Var får man tag på en adapter som gör att man kan fylla en svensk gasolflaska med Spansk gasol (i Spanien), det finns många förslag har jag sett men ingen som talar om var jag hittar en adapter.

  Gilla

   1. I Ayamonte hade man inte adapter till svensk flaska när jag besökte dem 2018. Jag rekommenderar därför att köpa en mellankoppling svensk till eur, som finns hos bl a Kama Fritid (artikelnr G09-12A). Jag hade en sådan med mig och kunde således fylla min flaska utan problem.

    Gilla

   2. Tack för uppdaterad info! Vi har inte haft problem med våra olika flaskor men det var något år före dig vi var där sist. Att ta med en mellankoppling är ett jättebra tips!

    Gilla

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: