Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Tanka LPG på macken

Fler och fler husbilsresenärer installerar en så kallad tankflaska. Det är en fastmonterad specialgjord gasolflaska som man själv kan tanka på macken. Alugas och Witkamp är vanliga märken. Tankflaskan sätts fast med ett stålband el. dyl. och ska inte kunna flyttas utan att man behöver ett verktyg att lossa den med.
image

Tankflaskan har två ventiler, dels en för tankningen och dels den vanliga för inkopplingen av reduceringsventilen för tömning av flaskan. På bilden nedan syns till vänster en svensk P11-flaska med en rattventil för både fyllning och tömning. Den är ett exempel på en gasolflaska man inte får tanka själv. Till höger en tysk tankflaska förberedd för fast montering; den har alltså två ventiler och löstagbar krage.

Svensk P11 och tysk flaska med två ventiler

Installationen kan vara olika avancerad. En enkel variant är en montering av tankflaskan direkt i skåpet enligt ovan. Med en mer avancerad installation monteras ett tanklock i husbilens vägg vid sidan om gasolskåpet och anslutningsslangar dras in till en eller två gasolflaskor. Man kan också köpa installationskit och montera den själv. Läs mer på t.ex. Gasolstationen eller Alugas.

Tankflaskan har en inbyggd säkerhetsventil som garanterar att flaskan inte blir överfull vid tankning. Den har också en mätare där man kan se aktuellt tryck i flaskan. Mätaren är tyvärr svår att se när flaskan är fast monterad i skåpet. Det är den böjda ventilen till höger man använder för att tanka flaskan.

image
Gasolflaska som kan tankas på mackar

Bensinstationernas tankpistoler är anpassade efter det egna landets ventiler (läs om gasolanslutningar här). Det innebär att man behöver sätta på en adapter som passar ihop med tankpistolen. Adapters finns där man handlar tankflaska och installation, t.ex. JRLTrading i Sverige och WynenGas i Tyskland. JoY tillsammans berättar här i sin blogg om sin första LPG-tankning.

Den stora runda adaptern Dish till höger i bilden fungerar i Sverige, Italien och Frankrike. Den lilla runda ACME nederst i bild används i Tyskland. Adaptern till vänster med två piggar, Bayonet, används i Spanien (liksom adaptern Euroconnector som inte är med på bild). Överst i bilden ligger en pryl som förlänger flaskans ventil för att underlätta tankningen. Här finns en beskrivning av vilka adapters som gäller i olika länder.
Adapterpåflaskan

Så här ser vår flaska ut med adaptern Dish monterad för tankning i Frankrike:

Med tankpistolen fastsatt ser det ut såhär:

Pistolenpåflaskan

För att tanka trycker man på den stora gröna knappen till höger på pumpen. När tankflaskan är full slår tankpistolen ifrån automatiskt. Det pyser lite när man lossar tankpistolen men det är helt normalt.

Tanka LPG i Europa
På bensinstationernas skyltar där det finns gasol står det t.ex. GPL, LPG, Autogas ochLPGskylt Motorgas. Motorgas är alltså propangas och ska inte förväxlas med fordonsgas som är metan-/biogas. Fordonsgas används som drivmedel till tyngre fordon och förkortas CNG eller LNG. Det är tekniskt omöjligt att tanka fordonsgas i bilars system för gasol eftersom tankpistolen inte passar. Om du är det minsta osäker vid tankning så be personalen om hjälp.

Ibland råkar man ut för att personalen på macken nekar en att tanka. I t.ex. Gasolfyllarna LPGItalien tillåter inte reglementet att gasol för hushållsbruk tankas på bensinmacken  – både av tekniska och skattemässiga skäl. Om man har ett tanklock i husbilens vägg kan det vara lättare för personalen att se mellan fingrarna. Det är nämligen vanligt att pumparna är bemannade, särskilt längs motorvägarna. Längs landsvägarna finns det större möjlighet att hitta GPL-mackar där man får tanka själv. Längs motorvägarna i Frankrike och Tyskland brukar det dock inte vara något problem.

På webbplatsen  MyLPG hittar man Europas LPG-stationer. MyLPG finns också som app och POI-lista till GPS:en. (Läs mer om POI-listor här).

En reaktion till “Tanka LPG på macken

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: