Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

GPS

På våra resor använde vi både papperskartor och GPS för att hitta till resmålen. En översiktlig karta över Europa underlättade att se alternativa resvägar och vi kunde dra uppvägatlas riktlinjerna för nästa dags resa. Motormännens reseatlas fungerade utmärkt till detta. Vi beräknade sedan olika rutters längd och tid med GPS:en och när vi bestämt oss programmerade vi in resvägen och sparade den.
Det finns även datorprogram att använda i reseplaneringen, vi har dock ingen egen erfarenhet av dessa. GPS-fabrikanterna t.ex. har BaseCamp(Garmin) och MyDrive(TomTom). 

När vi hade tillgång till wifi eller ett välfyllt simkort använde vi gärna Google Maps i reseplaneringen. Särskilt bra tyckte vi om satellitfotona i Google Earth (ingår i Google Maps). Med hjälp av dem kunde vi i förväg kolla in t.ex ringleder och motorvägs-korsningar. Det kan vara många vägbyten och avfarter att navigera emellan när man passerar större städer.

Vi använde även Google Maps för att rita resrutter på kartan; det är roligt att visa dagsetapperna för dem där hemma. I Husbilen Ellens inlägg ”Kartor med GPS-spår” berättar de om hur de använder bl.a. BaseCamp.

Navigering med GPS
Vi tycker att GPS är ett centralt hjälpmedel för chauffören under färden. GPS finns både som en apparat i bilen och som en inbyggd funktion i mobil eller surfplatta. Bil-GPS:en är endera inbyggd i husbilens instrumentpanel eller så köper man en och monterar dit. Garmin och TomTom är de vanligaste fabrikaten och säljs i elektronikaffärer. Det finns numer GPS:er som är speciellt anpassade för husbilsresenärer, t.ex. får man information om tunnlar och broar som man måste undvika.

Bergspasset Despeñaperros, Spanien

GPS:en användes också flitigt av oss till att lokalisera platser som husbilsresenärer är intresserade av: ställplatser, gasdepåer, specialaffärer etc. Det är mycket vanligt att platserna anges som GPS-koordinater istället för vägadresser. En koordinat är en sifferserie och den kan ha olika format, dvs se olika ut. Det orsakade oss rejäl huvudbry i början och en hel del felkörningar. Blev det en siffra för lite, eller kombinationen av siffror fel, så hamnade vi på helt fel plats. I Google Maps kan man söka fram både vägadress och koordinat.

När vi väl hade lärt oss hur koordinatsystemet fungerade, upplevde vi att det var enklare än de ofta svårstavade vägadresserna, och mer precist. Vi gör därför en ganska ingående teknisk beskrivning av hur en GPS och koordinatsystemet fungerar. Läs mer här.

GPS:n i surfplattan är betydligt mera användarvänlig eftersom man kan ange koordinaterna på alla möjliga sätt. En nackdel är att den är ganska dyr jämfört med en traditionell GPS. Läs mer här.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: