Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

GPS

GPS är ett oumbärligt hjälpmedel under husbilsresan, framförallt för att den ger körinstruktioner, men också för aktuell information såsom trafikläge, alternativa rutter vid köer samt gällande hastighetsbegränsning.
GPS finns både som en apparat i bilen och som en inbyggd funktion i mobil eller surfplatta. Bil-GPS:en är endera inbyggd i husbilens instrumentpanel eller så köper man en och monterar dit. Garmin och TomTom är de vanligaste fabrikaten och säljs i elektronikaffärer. Det finns GPS:er som är speciellt anpassade för husbilsresenärer, t.ex. får man (för det mesta) information om tunnlar och broar som man måste undvika. GPS:n i surfplattan är betydligt mera användarvänlig på flera sätt, inte minst för att man kan enklare kan ange koordinater och vägadresser. En nackdel är att den är ganska dyr jämfört med en traditionell GPS.

Blå bro Autopista
AP7 i Andalusien, Spanien

GPS:n i surfplattan använder mobilmasterna som stöd för att så snabbt som möjligt hitta positionen. Tekniken kallas A-GPS (Assisted GPS). Det finns flera kart- och navigeringsappar som är gratis, t.ex Here, Waze och Google Maps. De använder man online, alternativt kan man ladda ned mindre delar av en karta. För att kunna navigera offline och med hög kvalitet bör man köpa en kart- och navigeringsapp. Funktionella och populära är t.ex. Sygic (TomTom), Navigon (Garmin), eller iGO Primo. De kartområden (länder) man tror sig behöva laddar man ned innan resa. Är kartorna nedladdade i surfplattan kostar det alltså inget att navigera, trots att SIM-kortet används, eftersom det inte är mobildata som skickas utan GPS-signaler.

Vid inköp av surfplatta ska man tänka på att få en med ordentligt med minneskapacitet för att få plats med de kartor man behöver. Man kan heller inte välja den billigare varianten av Ipad som bara kan kopplas via wifi, inte via mobilnätet. Den saknar plats för simkort och innehåller inte GPS-funktion.

Navigera med GPS
GPS:en används flitigt av oss till att lokalisera platser som husbilsresenärer är intresserade av: ställplatser, gasdepåer, specialaffärer etc. Det är vanligt att platserna anges som GPS-koordinater istället för vägadresser. En koordinat är en sifferserie och den kan ha olika format, dvs se olika ut. Det orsakade oss rejäl huvudbry i början och en hel del felkörningar. Blev det en siffra för lite, eller kombinationen av siffror fel, så hamnade vi på helt fel plats. I Google Maps kan man söka fram både vägadress och koordinat.

När vi väl hade lärt oss hur koordinatsystemet fungerade, upplevde vi att det var enklare än de ofta svårstavade vägadresserna, och mer precist. Vi gör därför en ganska ingående teknisk beskrivning av hur en GPS och koordinatsystemet fungerar på den här sidan.

Vissa camping- och ställplatskataloger finns som nedladdningsbara appar där informationen fungerar offline, t.ex. Campercontact, ADAC och ACSI. Kartfunktionerna och interaktiva tjänster kräver dock internetuppkoppling. Läs mer här.

Bergspasset Despeñaperros, Spanien

När vi reseplanerar så kollar vi alternativa resvägar och beräknar de olika rutternas längd, tid och vägkvalitet. Sedan programmerar vi in vald resväg i GPS:en. Ett hett tips är att kontrollera rutten som GPS:n valt så att den inte lurar en in i småbyar eller ut på ko-stigar. Vi använder också satellitfotona i Google Earth (ingår i Google Maps) för att i förväg kolla in t.ex ringleder och motorvägskorsningar. Det kan vara många vägbyten och avfarter att navigera emellan när man passerar större städer.
Ett tips är också att rita resrutter i GoogleMaps; det är kul att visa dagsetapperna för dem där hemma. I Husbilen Ellens inlägg ”Kartor med GPS-spår” berättar de om hur de använder bl.a. BaseCamp (Garmins datorprogram, TomToms heter MyDrive).

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: