Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

GPS

På våra resor använder vi papperskartor, Google Maps och GPS för att hitta till resmålen. En översiktlig karta över Europa underlättar att se alternativa resvägar och dra upp riktlinjer för nästa dags resa. Motormännens reseatlas är utmärkt till detta. vägatlasVi beräknar sedan olika rutters längd och tid med surfplattan, och när vi bestämt oss programmerar vi in resvägen på GPS:en. Ett hett tips är att kontrollera rutten som GPS:n valt så att den inte lurar en in i småbyar eller ut på ko-stigar. Vi använder också satellitfotona i Google Earth (ingår i Google Maps) för att i förväg kolla in t.ex ringleder och motorvägskorsningar. Det kan vara många vägbyten och avfarter att navigera emellan när man passerar större städer.

Med Google Maps kan man också rita resrutter på kartan; det är roligt att visa dagsetapperna för dem där hemma. I Husbilen Ellens inlägg ”Kartor med GPS-spår” berättar de om hur de använder bl.a. BaseCamp (Garmins datorprogram, TomToms heter MyDrive).

Navigering med GPS
Vi tycker att GPS är ett centralt hjälpmedel för chauffören under färden. GPS finns både som en apparat i bilen och som en inbyggd funktion i mobil eller surfplatta. Bil-GPS:en är endera inbyggd i husbilens instrumentpanel eller så köper man en och monterar dit. Garmin och TomTom är de vanligaste fabrikaten och säljs i elektronikaffärer. Det finns GPS:er som är speciellt anpassade för husbilsresenärer, t.ex. får man (för det mesta) information om tunnlar och broar som man måste undvika. 

Bergspasset Despeñaperros, Spanien

GPS:en används också flitigt av oss till att lokalisera platser som husbilsresenärer är intresserade av: ställplatser, gasdepåer, specialaffärer etc. Det är mycket vanligt att platserna anges som GPS-koordinater istället för vägadresser. En koordinat är en sifferserie och den kan ha olika format, dvs se olika ut. Det orsakade oss rejäl huvudbry i början och en hel del felkörningar. Blev det en siffra för lite, eller kombinationen av siffror fel, så hamnade vi på helt fel plats. I Google Maps kan man söka fram både vägadress och koordinat.

När vi väl hade lärt oss hur koordinatsystemet fungerade, upplevde vi att det var enklare än de ofta svårstavade vägadresserna, och mer precist. Vi gör därför en ganska ingående teknisk beskrivning av hur en GPS och koordinatsystemet fungerar. Läs mer här.

GPS:n i surfplattan är betydligt mera användarvänlig eftersom man kan ange koordinaterna på alla möjliga sätt. En nackdel är att den är ganska dyr jämfört med en traditionell GPS. Läs mer här.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: