Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

GPS i surfplattan

Mobiltelefoner och surfplattor med simkort innehåller en GPS-mottagare. De har en teknik som kallas A-GPS (Assisted GPS), eftersom surfplattan använder mobilmasterna som stöd för att så snabbt som möjligt hitta positionen. Den ska sedan behandlas av en kart- och navigeringsapp. Det finns gratisappar, t.ex Here, Waze och Google Maps. De använder man oftast online, alternativt kan man ladda ned mindre delar av en karta. För att navigera under färd måste GPS:n alltså ha internetuppkoppling. Detta kan vara svårt att garantera på resande fot, men har under senare tid blivit betydligt bättre. Dessutom har roamingavgifterna avskaffats.

Blå bro Autopista

För att kunna navigera offline och med hög kvalitet bör man köpa en kart- och navigeringsapp. Funktionella och populära är t.ex. Sygic (TomTom), Navigon (Garmin) eller iGO Primo. De kartområden (länder) man tror sig behöva laddar man ned innan resa. Är kartorna nedladdade i surfplattan kostar det alltså inget att navigera, trots att SIM-kortet används, eftersom det inte är mobildata som skickas utan GPS-signaler.

Vissa camping- och ställplatskataloger finns som nedladdningsbara appar där informationen fungerar offline, t.ex. Campercontact, ADAC och ACSI. Kartfunktionerna och interaktiva tjänster kräver dock internetuppkoppling. Läs mer här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bonifacio, Korsika

Vid inköp av surfplatta ska man tänka på att få en med ordentligt med minneskapacitet för att få plats med de kartor man behöver. Man kan heller inte välja den billigare varianten av Ipad som bara kan kopplas via wifi, inte via mobilnätet. Den saknar plats för simkort och innehåller inte GPS-funktion.

Annonser

2 reaktioner till “GPS i surfplattan

  1. Hej !
    Jag använder min IPad för nav. på sjön/sjökort men har även laddat ner kartor Navmii för Europa på IPhone som har inbyggd gps. Min IPad har inte inbyggd gps eller sim . För navigation krävs då en extern gps som kopplar upp paddan. Fungerar utmärkt, finns många olika små smidiga gps alternativ på marknaden. En mycket bra är Bad Elf som även används inom privatflyget.
    Hälsningar Bernt

    Liked by 1 person

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: