Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Att använda koordinater

GPS-systemet (Global Positioning System) består av 24 aktiva satelliter som kretsar runt jorden två gånger per dygn. Informationen skickas ut med ljusets hastighet och genom att kommunicera med flera satelliter kan en exakt position anges. Den presenteras i form av en sifferserie som kallas koordinat. Koordinaten kan ha olika format beroende på vilket referenssystem (kallas även kartdatum) som GPS:en är inställd på. Många länder använder egna nationella referenssystem, i Sverige använder vi SWEREF99.

Som tur är för oss europaresenärer, så har amerikanska myndigheter tagit fram ett referenssystem som används i alla Europas länder, WGS84 (World Geodetic System 1984). I GPS:en finns en meny där man väljer referenssystem och inför europaresan ska man byta inställningen från SWEREF99 till WGS84.

Det är väldigt ovanligt att man under resan behöver byta inställningen för referenssystem i GPS:n, men det är mycket vanligt att man måste ställa om formatet för koordinaterna. WGS84 som används i Europa har den stora nackdelen, att koordinaterna kan anges i tre olika format. Nedan syns ett exempel på hur menyn kan se ut där man väljer formatet. ”h” står för väderstrecket.

koordinatmeny
Meny för inställning av format

De tre olika formaten beror på att man kan räkna fram koordinaten på olika sätt och med olika stor precision. För det första kan man ange koordinaten som ett gradtal med ett antal decimaler, exempelvis N 57.6938°, E 11.9144°. GPS:en ska vara inställd på ”h ddd.ddddd°”

Ange koordinaterna som ett gradtal med decimaler

För det andra kan man komplettera gradtalet med minuter och sekunder (dvs bågminuter och bågsekunder som är vinkelmått.) Då använder man ett enklare gradtal utan decimaler, och koordinaten anges på det här sättet: N 57° 41′ 37″  E 11° 54′ 51″. GPS:en ska vara inställd på ”h ddd°mm´ss.s”.

För det tredje kan man förbättra koordinatens precision genom att lägga till decimaler på minut- eller sekundtalet. Då ser koordinaten ut så här som grad och ett minuttal med decimaler: N 59° 14,99′ E18° 36,76′. GPS:en ska vara inställd på ”h ddd° mm.mmm´”.

Och så här ser koordinaten ut som grad, minut och sekundtalet med decimaler: N 59° 14′ 59,1″ E18° 36′ 45,3″. GPS:en ska vara inställd på ”h ddd°mm´ss.s”

När man ska knappa in en koordinat i GPS:en upptäcker man ibland att det ”saknas” en siffra. Lägg då till en nolla först i heltalet eller en nolla sist i decimaltalet. Saknas decimal helt, lägg till en nolla.

På webbplatsen GPSkoordinater får man hjälp att omvandla de olika formaten samt att söka fram koordinater från vägadresser.

Campingkatalogernas koordinater
För att exemplifiera de tre olika varianterna visar vi nedan de större campingkatalogernas val av format:

Camping.se: grader, minuter och sekundtalet med decimaler: välj ”h ddd°mm´ss.s”

ACSI-katalogen: grader, minuter och sekundtalet med decimaler: välj ”h ddd°mm´ss.s”

ADAC-katalogen använder två varianter av format: grader, minuter och sekunder: välj ”h ddd° mm.mmm´” samt grader med decimaler: välj ”h ddd.ddddd°”

Promobil: välj grader, minuter och sekunder: ””h ddd°mm´ss.s”

Ladda GPS:en med koordinater
För att slippa knappa in koordinater kan man från sin dator föra över listor med koordinater till bil-GPS:en. De finns i så kallade POI-listor; POI betyder Points of Interest, intressepunkt. Man kan behöva ladda ned ett särskild program på datorn som gör överföringen. Sök mer information via webbplatsen för ditt GPS-fabrikat.

En reaktion till “Att använda koordinater

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: