Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Motorvägar

Att köra husbil på Europas motorvägar brukar gå bra även för nybörjaren. Man lär sig snabbt hur trafiksystemet fungerar i de olika länderna och tar man det bara lugnt så flyter körningen på. För att underlätta första resan så har vi sammanställt lite fakta och tips om motorvägarna i de länder vi rest i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Messinasundet, Italien

De allra flesta husbilar i Sverige är registrerade som personbil klass II och då gäller hastighetsgränserna som står på våra svenska vägskyltar. I många europeiska länder är det däremot annorlunda. De har ofta olika hastighetsgränser för husbilar i skilda viktklasser. I appen GoingAbroad finns trafikreglerna för EUs länder samlade på ett smidigt sätt. På webbplatsen Road Safety/Going abroad finns även EES/EFTA-länderna med. Transportstyrelsen informerar om körkortsregler och vad som gäller för husbil över 3,5 ton i EES.

Många europeiska länder tar ut avgifter på motorvägarna. Vill man undvika att betala så väljer man landsvägarna istället. I norra Europa är de ofta i bra skick men de går igenom städerna så det tar längre tid. I södra Europa, t.ex i Italien, Portugal och Spanien, är de mycket hårt belastade eftersom lokalbefolkningen anser att motorvägarna är för dyra.

Betalning för tunnel, bro och motorväg
Motorvägarnas betalstationer ligger både längs vägen och vid på- eller avfart. För det Ticketmesta får man via automat en biljett vid påfarten eller där den avgiftsbelagda sträckan börjar. Biljetten måste man hålla reda på för den ska man sedan använda vid betalningen. I de allra flesta fall betalar man i automater där man matar in biljetten och sedan kreditkortet för debitering. Föredrar man kontant betalning finns det ibland manuell betjäning eller så tar automaten såväl sedlar som mynt. Ett bra råd är dock att ha ett kreditkort snabbt tillgängligt för betalningen av vägavgifter. Kort är smidigt att betala med och vi har inga dåliga erfarenheter av kortbetalning. Vad gäller broar och tunnlar så betalar man på liknande sätt och på endera sidan.

Betalstationen Öresundsbron

Det är både praktiskt och prisvärt att skaffa ett Bropassavtal från Öresundskonsortiet. Med avtalet följer Öresundsbizzen – en plastdosa som placeras på BroBizzvindrutan när man kommer till betalstationen vid det svenska brofästet. Öresundsbizzen är kopplad till ett kreditkort som debiteras automatiskt. Med Bropassavtalet får man en ordentlig rabatt på överfarten. Reser man över Öresundsbron minst en gång per år, tjänar man in årskostnaden för Bropasset. Den går även att använda vid Stora Bält-bron men för att få rabatt på broavgiften måste man ansluta Öresundsbizzen till Club Storebaelt (vilket är gratis).

Öresundsbizzen är en del av Easy Go-systemet som bl.a. inbegriper färjorna mellan Danmark-Tyskland, betalvägar i Norge, samt i Österrike för husbilar som väger över 3,5 ton. Läs mer om Österrike här.

På Motormännens webbplats finns (för medlemmar) detaljerad fakta om att resa med bil i Europa, t.ex. färjor, avgifter, trafikregler och en komihåglista innan avfärd. Pappersversionen heter Upptäck Europa med bil. Organisationen AA har också information per land, samt översikt av ländernas vägavgifter (allt på engelska).

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: