Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Danmark och Tyskland

Motorvägarna i Danmark håller oftast hög standard och trafiken flyter på i ett bra tempo. Runt Köpenhamn är trafiken intensiv och det kan bildas köer i rusningstid. Förutom broarna över Öresund och Stora Bält är vägarna avgiftsfria. Betalar gör man enklast med en Brobizz. Fordon med totalvikt över 3,5 t ska köra i höger körfält på motorvägen.

Stora Bält-bron motorväg Danmark

Tysklands hårt trafikerade Autobahn är väl utbyggt i landets alla delar och ett effektivt transportsystem. Det är olika kvalitet på underlaget, från hårda betongplattor till nyasfalterade, tysta vägbanor. Dubbdäck är inte tillåtna. Servicen längs vägen är föredömligt skyltad och håller hög kvalitet.

Autobahn Tyskland Rastplats

Eftersom vägarna är hårt belastade uppstår ofta långa köer (Stau). Ett gott råd är att lyssna på trafikinformationen på radion eller via GPS, och att passageraren följer trafiknyheterna via internet. Får man kö-varningen i tid, kan man åka av vid närmaste avfart och istället välja att åka landsvägen förbi köbildningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Camping Breitenauer See i Löwenstein, Tyskland

Det är viktigt att följa trafiknormen på Autobahn. Långsam trafik ligger ovillkorligen i
Fri fart-skylthögerfil. Vid omkörning ger man tecken i god tid och bilarna i vänsterfil bromsar alltid och släpper fram. Återgälda artigheten genom att göra en snabb omkörning och gå direkt tillbaka till högerfil. På frifart-sträckorna får husbilsresenären ofta låta sig nöja tillsammans med lastbilarna i högerfilen. Hastigheten kan bli såpass hög i mitt-och vänsterfil, att man utgör en trafikfara om man ger sig ut för omkörning.

Tyskland var först ut att införa miljözoner och nu finns de i sextiotalet städer. Det innebär att det bara är tillåtet att åka in i miljözonen om ens fordons partikelutsläpp understiger en viss nivå, och man har en särskild miljödekal klistrad på vindrutan. Läs mer här om var man kan köpa en Feinstaubplakette.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: