Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Färja eller bro?

Inför resan söderut infinner sig ofta frågan om man ska ta färja eller bro till Danmark och Tyskland. Om man har skaffat en Brobizz är det klart billigare att köra över Öresundsbron. Har man inte det, är det mer en fråga om tycke och smak. Om man inte tidigare färjat över till Helsingör och kört den vackra Strandvägen längs sundet, så är ju det en reseupplevelse i sig.

Lilla Bält-bron Danmark
Lilla Bält-bron

Överfarten till Tyskland via färja eller över broarna Lilla- och Stora Bält går rent kostnadsmässigt på ett ut, inräknat milkostnaden. Nackdelen med färjorna är att det kan vara köer, fördelen är att man får en vilopaus i körningen. Vill man snabbt ner till södra Europa är det effektivt att välja färja, eftersom man tjänar nästan en hel dagsetapp i tid. Undvik färjan mellan Rödby-Puttgarten runt de trafikintensiva helgerna i juli och augusti. Är man på väg ned till Kroatien och ska färdas genom östra Tyskland sparar man många mil om man tar färjan mellan Gedser-Rostock. Boka då plats i förväg för att undvika en eventuell lång väntetid.

Vasco da Gama Lissabon
Vasco da Gama-bron i Lissabon

Motormännen har en bra Färjeguide för Europa. Medlemmar i Caravan Club, Husbilsklubben och Husbilskompisar får rabatter hos flera färjebolag.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: