Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Frankrike, Belgien och NL

De flesta motorvägar i Frankrike, autoroutes, är avgiftsbelagda och ganska dyra.
Kvaliteten är dock mycket hög både på vägbanor och rastplatser med service. Vägrestaurangerna är prisvärda och de bästa vi stött på i Europa. Betalning kallas péage och de ganska trånga betalstationerna ligger både längs vägen och vid avfarter.

Ticketstation
A75 mellan Clermont-Ferrand och Bezièrs är avgiftsfri och ett bra val när man reser genom Frankrike på väg till Spanien. Avgift betalar man bara för den imponerande Millaubron som är världens näst högsta bro. På webbplatsen  www.autoroutes.fr kan man lägga in sin rutt och få reda på avgiften för sträckan.

Betalväg motorväg Frankrike

Många städer i Frankrike använder sig av miljözoner. Det innebär att det bara är tillåtet att åka in i miljözonen om ens fordons partikelutsläpp understiger en viss nivå, och man har en särskild miljödekal klistrad på vindrutan. Läs mer om Crit Áir här.

Nederländerna
Även i Nederländerna är motorvägarna hårt belastade. Vägarna håller genomgående en hög standard och servicen är väl utbyggd. Förutom för några tunnlar så tas inga vägavgifter ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Route des Calanques, Franska rivieran

Belgien
Vår erfarenhet av Belgien är att det inte är ett roligt trafikland och vi undviker det gärna. Motorvägarna är hårt trafikerade och ofta belagda med stenhårda betongplattor.

BroöverSeines
Pont de Normandie, Frankrike

Belgien har alldeles nyligen infört miljözoner och hittills (2018) är det fem städer med körrestriktioner inom vissa områden. Läs mer här eller i appen Green Zones.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: