Italien, Schweiz och Österrike

I Italien heter motorväg Autostrada och de flesta sträckorna är avgiftsbelagda. Vid påfarten får man en biljett genom att trycka på en stor röd knapp på automaten. Avgiften beror på körd sträcka och fordonsklass. Motorvägarna och servicen håller ofta hög kvalitet men tempot är högt och trafiken intensiv. Eftersom en stor del av landet består av alper och bergskedjor finns det många tunnlar och höjdskillnader.

Brennerpasset Italien Österrike

Vägrestaurangerna håller bra klass, mest populärt och prisvärt är cafédelen där man erbjuder fina smörgåsar. Det är ofta trångt på bensinmackarna och avfarter/påfarter mycket korta.

Servito

När man tankar kan man välja mellan ”fai da te” (gör det själv) eller ”servito”, dvs man får hjälp med tankningen. Under sommarmånaderna bör man undvika att köra bil på helgerna, eftersom det är hög risk för långa köer. På många sträckor är det bara två filer och dessa är smala.

TunneliItalien

Schweiz
När man åker in i Schweiz möts man av stora skyltar som talar om att man ska köpa en vignette. Det är ett kvitto på att man betalt den generella vägavgiften och det ska klistras fast på insidan av vindrutan. Vignetterna säljs på postkontor, bensinstationer och hos tullen. För husbilar över 3,5 ton ska man betala en vägskatt för tunga fordon som är baserad på fordonets typ och vikt. Skatten gäller för alla vägar, inte bara motorvägar. Avgiften betalar man på bemannade tullstationer. Vissa pass och tunnlar ingår inte i vägskatten utan kostar extra, t.ex. Sankt Bernhard och Mont Blanc.

Österrike

Österrike
Även i Österrike gäller att man ska köpa en vignette om husbilen väger mindre än 3,5 ton. VägtullÖsterrikeHusbilar över 3,5 ton ska betala en kilometeravgift som är baserad på miljöklassning och antalet hjulaxlar. Avgiften debiteras elektroniskt genom en transponder, som i Österrike kallas GO-box. Det är smart att köpa transpondern innan avresa och det gör man genom att ansluta husbilen till EasyGo+tjänsten. Den administreras i Skandinavien av det danska Brobizz-företaget och efter förfrågan mailar de information och en blankett att fylla i. Blanketten sänder man tillbaka tillsammans med en kopia av registreringsbeviset där miljöklassen framgår (finns den inte med så begär man ett intyg ifrån bilens tillverkare). Om man redan har en Brobizz så kan man få den uppgraderad till EasyGo+.
EasyGo+transpondern skickas hem till din brevlåda och kopplas till ditt kreditkort. Debiteringen sker sedan elektroniskt via transpondern som fästs på vindrutan. EasyGo+transpondern kan användas även för betalning av bl.a. broarna i Danmark och färjorna till Tyskland.

GO-box betalstation motorväg i Österrike

Om man inte skaffar EasyGo+transpondern innan avresa, så kan man köpa en GO-box vid gränsen. Försäljningsställen hittar du här. Du ska då visa registreringsbeviset där bl.a. husbilens miljöklassning (EURO Emissionsklasse) framgår, samt ange antalet axlar. Observera att om din husbil att har en högre miljöklassning än III, måste du dessutom själv intyga detta direkt till ASFINAG, och få en bekräftelse på att betalningen av den lägre vägavgiften är godkänd. Detta gör man genom att inom 28 dagar skicka in en kopia av registreringsbeviset/intyget via mail, app eller webbplats. Läs mer här.
Om du inte kan intyga miljöklassningen vid inköpstillfället av GO-boxen så debiteras du den dyraste tariffen för husbilar. Har husbilen har en högre miljöklassning (och därmed billigare vägavgift) kan debiteringen korrigeras genom att man inom 28 dagar skickar in intyget till Asfinag.

GO-box Österrike

När man köper GO-boxen vid gränsen kopplas den inte till ett kreditkort, utan den ska laddas med en summa pengar (75 Euro). Vill man få tillbaka eventuellt överskott lämnar man endera tillbaka transpondern vid hemresan, eller så skickar man den med post till Asfinag när man kommer hem. Observera att GO-boxen gäller/fungerar i fem år och att den är kopplad till husbilens registreringsnummer.

Mer information om bilkörning i Österrike finns i den officiella reseguiden, bland annat hittar man avgifterna för de viktigaste vägpassen.

Annonser

3 reaktioner till “Italien, Schweiz och Österrike

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s