Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Spanien och Portugal

I Spanien har både Autovías och Autopistas motorvägsstandard. Autovías är ofta ombyggda motortrafikleder och alltid avgiftsfria. De flesta sträckorna på Autopistas är däremot är avgiftsbelagda. Betalning, peaje, sker i betalstationerna som ligger både längs vägen och vid avfarter. Avgiften baseras på både körsträcka och fordonsklass. En husbil med två axlar betalar standardavgift, en med fler axlar betalar en högre avgift. Runt större städer används motorvägarna som ringleder och är då avgiftsfria.

SierraNevada Autopista

Många spanjorer väljer bort motorvägarna och kör istället på de avgiftsfria landsvägarna. Det innebär att trafiken är intensiv på landsvägarna men gles på betalvägarna. Servicen är inte heller särskilt utbyggd så det finns få (och inte särskilt bra) ställen att köpa mat och fika på. Vi föredrog att istället svänga ned i städerna för att få god och prisvärd mat.

Portugal
Systemet för Autoestradas i Portugal heter ViaVerde och betalning kallas portagèm. Motorvägarna och servicen håller ofta hög kvalitet. Eftersom portugiserna liksom spanjorerna undviker betalvägar är tempot där lugnt och trafiken gles. VägtullPortugalPå de flesta betalsträckorna är det fortfarande manuell betalning, men allt fler motorvägar övergår till helautomatisk debitering (Electronic toll only/Portagèm exclusivamente electronicos). Det finns flera betalsätt, vanligast för portugiserna är nog en transponder (typ Brobizz). Enklast för husbilsresenärer på besök är att anmäla sig i en EasyToll Welcome Point. Dessa finns strax efter gränspasseringen till exempel i Algarve vid A22 och vid A28 från nordvästra Spanien. Husbilens registreringsskylt fotograferas automatiskt och kreditkortet dras i en läsare. Debiteringen sker efterhand.  Här finns en PDF-karta som visar vilka sträckor som har elektronisk betalning och var EasyToll-stationerna finns.

PraiadaLuzAlgarve
Praia da Luz, Algarve i Portugal

I Algarve är det tillåtet att åka gratis fram till två avfarter; många husbilsresenärer föredrar också att åka den parallella landsvägen N125. Det är livlig trafik men den fungerar bra. Var försiktig om ni väljer mindre vägar än landsvägarna i Portugal. De är ofta smala, krokiga och har få varningsskyltar.

8 reaktioner till “Spanien och Portugal

  1. Se till att få en biljett vid första påfart. Annars slutar det som för mig. Dubbel taxa som straff för att inte ha ngn biljett. Enda möjlighet att få bommen att gå upp, var att godta boten, som skrevs ut vid bommen.
    Conny

    Gilla

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: