Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Internetuppkoppling

Nu börjar det bli mer regel än undantag att campingar – och en hel del ställplatser – erbjuder wifi. Man får ofta betala extra för det och köper access per dag, vecka eller månad. Kapaciteten är väldigt varierande, delvis beror det nog på campingens utrustning, men framförallt på att utbyggnaden av bredband är väldigt ojämn i Europas regioner. Det är sällan vi har varit nöjda med den internetuppkoppling vi har fått – eller köpt dyrt! – på campingplatser. Det kan vara väl så prisvärt att betala en uppkoppling via ett svenskt mobilabonnemang, som att betala för ett värdelöst wifi.

Guggenheim
Güggenheimmuseet i Bilbao, Spanien

Dela internetuppkoppling
Är man flera i husbilen kan det vara önskvärt (och prisvärt) att dela på internetuppkopplingen. Det enklaste sättet är via funktionen internetdelning i mobiltelefonen. Nackdelen är bl.a. att man ”ockuperar” någons mobiltelefon. Ett alternativ till det är att skaffa en router. Det är en apparat som skapar ett trådlöst nätverk i husbilen. Man sätter i det inköpta simkortet, endera direkt i apparaten eller via en USB-sticka, och så ringer routern upp internetleverantören och ansluter sig trådlöst. Routrar mobilwififinns i olika storlekar och kan fördela internet i olika hastighet. En minirouter är en liten plastdosa som får plats i fickan. Den drivs av ett laddningsbart batteri. Vill man ha en högre kvalitet på surfandet bör man investera i en mer tekniskt avancerad apparat. Tänk på att det är smart om den även kan koppla upp sig på campingars wifi och hotspots. Ett exempel på en sådan router är Dovado Tiny AC . Det är vanligt att man köper en extern antenn till routern. Den placerar man på utsidan av husbilen när man surfar, eftersom husbilen fungerar som en sardinburk och försämrar internetmottagningen. Läs mer på Trevik teknikblogg för husbil.dovadohoskjell

Om man övervintrar i Spanien kan man ibland hyra en antenn och router via lokal mobiloperatör. Då köper man helt enkelt den internetkapacitet man behöver på plats, vilket kan vara ett prisvärt alternativ om man vill se på TV via internet.

 

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: