Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Att köpa simkort

Om man väljer att köpa ett mobilabonnemang under europaresan finns det några saker att tänka på. Det är enklast att handla simkort vid stora köpcentrum eller flygplatser. Där finns för det mesta flera mobiloperatörer lokaliserade. Man ska ta med passet till butiken för det ska fyllas i blanketter, och ibland räcker det inte med körkortet som identitetshandling. Innan man väljer kan man också kolla upp vilken av dem som har bra täckning i regionen. För vår del fungerade Vodafone alldeles utmärkt i Tyskland och Portugal, liksom Masmovil i Spanien. I södra Italien valde vi TIM, och i Frankrike/Italien operatören Orange.

Golega
Centrum i Golega, Portugal

Be om möjligt försäljaren om hjälp med att aktivera simkortet. En del mobiloperatörer kräver nämligen att man gör detta via wifi eller telefon, och då på landets språk. Detta kan vara både frustrerande och tidskrävande. Ett vanligt problem är att mobiloperatören misslyckas med att skicka APN-information (access point name) till simkortet när det aktiveras. Det ska ske automatiskt och talar om för mobiltelefonen eller routern vart den ska koppla upp sig. Om det inte fungerar hittar den inte internet. Det är inte svårt att fylla i uppgifterna manuellt i nätverksinställningarna – bara man vet vad det ska stå.

Guggenheim
Güggenheimmuseet i Bilbao, Spanien

APN för svenska Telenor är ”services.telenor.se” (för mobilt bredband: ”internet.telenor.se”), Telia har ”online.telia.se”.  Ett tyskt Vodafone-abonnemang har ”web.vodafone.de” (med kontantkort ”event.vodafone.de”) och ett franskt Orange har ”orange.fr”. Här finns APN-information per land.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: