Internet på resan

Oavsett hur kort eller lång husbilsresa man gör, så vill man ha tillgång till internet. Vi använder nätet när vi reseplanerar och vill kunna kolla fakta även när vi ligger på vägen. Sedan är det viktigt att kunna läsa mail och sociala medier, betala räkningar och ibland titta på TV. Hittills har det varit dyrt att betala roamingavgifterna (d.v.s. den extrakostnad man betalar för att använda mobilen utomlands). Vi har därför löst det med att köpa ett OLYMPUS DIGITAL CAMERAsimkort för de länder vi stannat till i. Det är dock tidskrävande att handla dem och ibland trixigt att få igång kortet.(Läs mer om att köpa simkort här.) Nu börjar det komma prisvärda svenska alternativ till detta, eftersom teleoperatörerna börjar att anpassa sig till EU-kommissionens förbud mot roamingavgifter (gäller fr.o.m. 15 juni 2017).

Telia, till exempel, erbjuder Vecka Europa och Telenor abonnemanget Frihet. Man köper ett antal GB per vecka eller månad. Hur mycket man ska köpa beror förstås på vad man ska använda nätet till. Vi tycker att 5 GB per månad är minimum för en medelålders husbilsresenär, då kan man sköta det vardagliga men inte läsa särskilt många bloggar eller surfa runt på Google Map. Ska man använda internet för att titta på TV (så kallad streaming) så går det åt betydligt mera, upp till 1 GB per timme. Läs mer om TV via internet här och här finns hjälp att välja surfmängd. Som medlem i Husbilsklubben har man ett rabatterat pris på abonnemanget Telenor Frihet.

Att köpa wifi
Nu börjar det bli mer regel än undantag att campingar – och en hel del ställplatser – erbjuder wifi. Man får oftast betala extra för det och köper access per timme, dag, vecka eller månad. Kapaciteten är väldigt varierande, delvis beror det nog på campingens utrustning, men framförallt på att utbyggnaden av bredband är väldigt ojämn i Europas regioner. Det är sällan vi har varit nöjda med den internetuppkoppling vi har fått – eller köpt dyrt! – på campingplatser. Det kan vara väl så prisvärt att betala en uppkoppling via ett svenskt mobilabonnemang, som att betala för ett värdelöst wifi. Läs mer om hur man löser internetuppkoppling här.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s