Internetuppkoppling

Är man flera i husbilen kan det vara önskvärt (och prisvärt) att dela på internetuppkopplingen. Det enklaste sättet är via funktionen internetdelning i mobiltelefonen. Nackdelen är bl.a. att man ”ockuperar” någons mobiltelefon. Ett alternativ till det är att skaffa en router. Det är en apparat som skapar ett trådlöst nätverk i husbilen. Man sätter i det inköpta simkortet, endera direkt i apparaten eller via en USB-sticka, och så ringer routern upp internetleverantören och ansluter sig trådlöst. Routrar mobilwififinns i olika storlekar och kan fördela internet i olika hastighet. En minirouter är en liten plastdosa som får plats i fickan. Den drivs av ett laddningsbart batteri. Vill man ha en högre kvalitet på surfandet bör man investera i en mer tekniskt avancerad apparat. Tänk på att det är smart om den även kan koppla upp sig på campingars wifi och hotspots. Ett exempel på en sådan router är Dovado Tiny AC . Det är vanligt att man köper en extern antenn till routern. Den placerar man på utsidan av husbilen när man surfar, eftersom husbilen fungerar som en sardinburk och försämrar internetmottagningen. Läs mer på Trevik teknikblogg för husbil.dovadohoskjell

Om man övervintrar i Spanien kan man ibland hyra en antenn och router via lokal mobiloperatör. Då köper man helt enkelt den internetkapacitet man behöver på plats, vilket kan vara ett prisvärt alternativ om man vill se på TV via internet.

Att köpa simkort utomlands
Om man väljer att köpa ett mobilabonnemang under europaresan finns det några saker att tänka på. Det är enklast att handla simkort vid stora köpcentrum eller flygplatser. Där finns för det mesta flera mobiloperatörer lokaliserade. Man ska ta med passet till butiken för det ska fyllas i blanketter, och ibland räcker det inte med körkortet som identitetshandling. Innan man väljer kan man också kolla upp vilken av dem som har bra täckning i regionen. För vår del fungerade Vodafone alldeles utmärkt i Tyskland och Portugal, liksom Masmovil i Spanien. I södra Italien valde vi TIM, och i Frankrike/Italien operatören Orange.

Ställplats Kobetamendi, Bilbao i Spanien

Be om möjligt försäljaren om hjälp med att aktivera simkortet. En del mobiloperatörer kräver nämligen att man gör detta via wifi eller telefon, och då på landets språk. Detta kan vara både frustrerande och tidskrävande.

Ett vanligt problem är att mobiloperatören misslyckas med att skicka APN-information (access point name) till simkortet när det aktiveras. Det ska ske automatiskt och talar om för mobiltelefonen eller routern vart den ska koppla upp sig. Om det inte fungerar hittar den inte internet. Det är inte svårt att fylla i uppgifterna manuellt i nätverksinställningarna – bara man vet vad det ska stå. APN för svenska Telenor är ”services.telenor.se” (för mobilt bredband: ”internet.telenor.se”), Telia har ”online.telia.se”.  Ett tyskt Vodafone-abonnemang har ”web.vodafone.de” (med kontantkort ”event.vodafone.de”) och ett franskt Orange har ”orange.fr”. Här finns APN-information per land.

Annonser