Klimat och väderprognoser

Antal soltimmar per år i Europa

Antalet soltimmar per år. Källa: Wikipedia

Väder och vind har stor inverkan på hur man upplever en husbilsresa. Vår erfarenhet är att man bör ta hänsyn till både klimat och säsong. Eftersom det finns flera olika klimatzoner i Europa så är det stora vädervariationer. De flesta länderna har tempererat klimat med tydliga växlingar mellan fyra årstider. Länderna längs atlantkusten, t.ex. Frankrike, Storbritannien och Nederländerna, har kustklimat med svala somrar och milda vintrar. Större delen av Portugal samt länderna vid Medelhavet har subtropiskt klimat med torr och varm sommar och mild vinter.

Region Murcia

Torrt subtropiskt klimat, region Murcia i Spanien

Det kan också skilja stort inom ett land, t.ex. mellan antalet soldagar och mängden nederbörd. Se till exempel Spaniens många olika variationer på kartan nedan. (Läs mer på Wikipedia här.) Ett annat exempel är Italien som är ett avlångt land med flera olika klimatzoner. Längst i norr råder ett inlandsklimat som påverkas av Alpernas höga höjder. Här växlar klimatet starkt mellan årstiderna.

spaniensklimatzoner

Källa: Wikipedia, Galjundi7

När man reser till länderna längs Engelska kanalen ska man också tänka på att höjdskillnaden mellan ebb och flod är tydlig – den kan bli upp till 15 meter. I smala sund och vikar trycks nämligen vattnet lättare högre upp på land när det är flod. På ett dygn blir det ebb och flod två gånger vardera. Miras Mirakel har gjort ett blogginlägg om tidvatten med fina foton. Höjdskillnaderna märks också längre söderut och norrut längs atlantkusten, även fast det är mindre.

Ebb Ericeira Portugal

Ebb i Ericeira, Portugal

När man reseplanerar kan det alltså vara bra att titta lite mera detaljerat på klimatet i den eller de regioner man har tänkt att besöka. Webbplatsen MittResVäder.se är lättnavigerad och har bra information. Här finns både väderprognoser och årliga översikter av temperatur, soltimmar och nederbörd per land och stad.

Venedig2

Fuktigt subtropiskt klimat i Venedig, Italien

Under resan vill man gärna bevaka väderprognoserna och det finns flera bra appar. WeatherPro har all information man kan önska sig, men man får betala både för appen och eventuell prenumeration. SMHIs är gratis och har bra långtidsprognoser, men en begränsad översiktsvy. Om man vill få både bra satellitbilder och översiktskartor så är klart.se att rekommendera. I SvtNyheters väderprognoser finns även prognosen för Europa med.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s