Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Årstiderna

Väder och vind påverkar väldigt mycket hur man upplever sin husbilsresa. Vår erfarenhet är att man bör ta hänsyn till både säsong och klimat när man väljer resmål. I hela Europa märks stora skillnader mellan årstiderna, även i de sydliga delarna. Havstemperaturen påverkar väldigt mycket, så det är t.ex. smart att åka till Atlantkusten på hösten och varma Medelhavet på våren. För oss nordbor är det förstås väldigt skönt att övervintra längst söderut på Iberiska halvön. Eftersom det finns flera olika klimatzoner i Europa så är det stora vädervariationer.

Antal soltimmar per år i Europa
Antalet soltimmar per år. Källa: Wikipedia

De flesta länder i Europa har tempererat klimat med tydliga växlingar mellan de fyra årstiderna. Länderna längs atlantkusten, t.ex. Frankrike, Storbritannien och Nederländerna, har kustklimat med svala somrar och milda vintrar. Större delen av Portugal samt länderna vid Medelhavet har subtropiskt klimat med torr och varm sommar och mild vinter.

Region Murcia
Torrt subtropiskt klimat, region Murcia i Spanien

Det kan också skilja stort inom ett land, t.ex. mellan antalet soldagar och mängden nederbörd. Se till exempel Spaniens många olika variationer på kartan nedan. (Läs mer på Wikipedia här.) Ett annat exempel är Italien som är ett avlångt land med flera olika klimatzoner. Längst i norr råder ett inlandsklimat som påverkas av Alpernas höga höjder. Här växlar klimatet starkt mellan årstiderna.

spaniensklimatzoner
Källa: Wikipedia, Galjundi7

När man reser till länderna längs Engelska kanalen ska man också tänka på att höjdskillnaden mellan ebb och flod är tydlig – den kan bli upp till 15 meter. I smala sund och vikar trycks nämligen vattnet lättare högre upp på land när det är flod. På ett dygn blir det ebb och flod två gånger vardera. Miras Mirakel har gjort ett blogginlägg om tidvatten med fina foton. Höjdskillnaderna märks också längre söderut och norrut längs atlantkusten, även fast det är mindre.

Ebb Ericeira Portugal
Ebb i Ericeira, Portugal

När man reseplanerar kan det alltså vara bra att titta lite mera detaljerat på klimatet i den eller de regioner man har tänkt att besöka. Webbplatsen MittResVäder.se är lättnavigerad och har bra information. Här finns både väderprognoser och årliga översikter av temperatur, soltimmar och nederbörd per land och stad.

Venedig2
Fuktigt subtropiskt klimat i Venedig, Italien

Under resan vill man gärna bevaka väderprognoserna och det finns flera bra appar. WeatherPro har all information man kan önska sig, men man får betala både för appen och eventuell prenumeration. SMHIs är gratis och har bra långtidsprognoser, men en begränsad översiktsvy. Om man vill få både bra satellitbilder och översiktskartor så är klart.se att rekommendera. I SvtNyheters väderprognoser finns även prognosen för Europa med.

2 reaktioner till “Årstiderna

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: