Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Övervintra i Sydeuropa

Fler och fler husbilsresenärer reser söderut under vintermånaderna. Det är framförallt pensionärer från Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Sverige som övervintrar i behagligare klimat. Många hittar en favoritcamping där man finner nya vänner och stannar under hela vistelsen. Andra delar sin tid mellan ett par favoritställen, till exempel i Sydspanien, östra Algarve eller Marocko. Bäst klimat under vintermånaderna är det längs kusten från och med Benidorm och ända fram till Albufeira i Portugal. Minst regn har oftast den lite lantliga regionen Murcia, som även kallas Spaniens öken.

övervintring husbil Spanien Mazzaron
Vintercamping vid stranden i Bolnuevo, Murcia i Spanien

Några exempel på populära campingar för långliggare är: El Raco i Benidorm, Camping Caravaning La Manga i Mar Menor, Camping Bahia och La Marina norr om Torrevieja, Camping Eden i Peñiscola, Playa de Mazzarón i Bolnuevo, Parque de Campismo da PSP i Tavira, Portugal. Bosse och Gerd ger många fina tips om campingarTorre del Alminar Cordoba och ställplatser i sin blogg. De har också gjort en sammanställning av kostnader för en övervintringsresa.

Det finns fantastiska sevärdheter i södra Spanien, såsom Alhambra i Granada och Mezquita i Córdoba. Bloggen Husbilen Ellen har besökt den förstnämnda och Glada livsnjutare den sistnämnda. Väl värda ett besök är också klippstaden Ronda och den historiska stadskärnan i Cartagena. Njuter av bad i havet gör man i oktober och november; man hoppar över i december och januari, men blir härligt svalkad i februari och framåt.

Amfiteater Cartagena
Amfiteatern i Cartagena. Spanien

En del väljer att resa runt i regionen och hitta nya övernattningsplatser och sevärdheter. Då alternerar man för det mesta mellan att bo på camping, ställplatser eller fricampa. (Läs mer om skillnaderna här.) Populära ställplatser i Spanien är t.ex Camper area M & H i El Rincon de la Victoria och Area Narejos i Los Alcázares. I Algarve är Motorhome Park i Falesia och Silves, samt Parque da Palmeira i Albufeira välbesökta av svenskar.

Husbilsparkering Praia Mareta
Husbilsparkering Praia da Mareta i Sagres

Ju längre västerut man åker i Algarve, desto svalare blir klimatet. Det blåser friskare vindar och man märker av ebb och flod i det kylslagna Atlanten. Västra Algarve är populärt bland surfarna och här finns flera populära fricampingar. I Portugal är det vanligt att man kan prata engelska i affärer och restauranger, och man blir mycket hjälpsamt bemött.

Cais da Ribeira Porto
Flodkajen i Porto, Portugal

Det finns många fina städer att besöka; Lagos, Sagres, EriceiraTomar och Porto är några favoriter. Bloggarna Husbilslivet och Husbilen Ellen har många fina reseberättelser härifrån.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: