Köpa begagnad husbil

Hem / Köp husbil

Idag finns det ett stort utbud av fina och riktigt välbevarade husbilar som du kan köpa i andra hand. Att köpa en begagnad husbil är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en fin och välfungerande husbil som inte har samma höga kostnader som en ny. Du kan hitta begagnade husbilar hos bilförsäljare, men du kan också hitta ett flertal privata annonser från privatpersoner runt om i Sverige. När du ska köpa en begagnad husbil finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Här listar vi vad som gäller!

6 saker att tänka på vid köp av begagnad husbil

Här nedan har vi listat 6 saker som är viktiga att tänka på vid köp av begagnad husbil - oavsett om du köper från en privatperson eller från en seriös aktör.

1. Köp från en seriös aktör

Att köpa en husbil innebär för många en mycket stor investering och därför är det viktigt att du köper husbilen från en säljare som verkligen är seriös och som du kan lita på. Välj en säljare som alltid erbjuder professionella kontroller av husbilen innan den går vidare till en ny ägare. Säljaren bör ha lång erfarenhet av husbilar och kunna hjälpa dig att kontrollera allt från vatten till värme, kyla, elsystem och gasolsystem. En aktör som funnits med i över 40 år i husbilsbranschen är Fri-bo. Där kan du köpa en begagnad husbil som genomgått en noggrann kontroll av besiktningshistorik, vatten och elsystem, värme och kyla och mycket mer. Det blir så mycket tryggare än att köpa av en privatperson.

Vill du köpa bilen på avbetalning bör det även finnas bra avbetalningsalternativ och möjlighet till smidig finansiering. Köper du från en privatperson är det ditt ansvar att se till att husbilen är kontrollerad och att den är i ett gott skick.

2. Specificera vad du söker efter

Fundera på vad det är som är viktigt för dig och specificera sedan ner vad det är du söker. Om du inte vet vad du vill ha och inte vet vad du prioriterar kommer det att bli svårt att hitta en husbil som du verkligen trivs med. Ett vanligt missförstånd är att du bara listar sånt som har med bilens elsystem eller motor att göra, men försök att även tänka på det praktiska. Husbilen ska ändå fungera som ditt hem under tiden du befinner dig på vägarna. Hur ska sovmöjligheterna se ut, toalett och dusch och vilka finesser vill du ha?

3. Provkör alltid husbilen innan ett köp

När du ska köpa en begagnad husbil behöver du kontrollera den på samma sätt som om du köper en privat personbil för vardagsbruk. Det innebär bland annat att du kommer behöva provköra den på samma vis. Se till att du alltid testar bilen innan du bestämmer dig för ett köp eller inte. Här ska du bland annat se till att bilen går smidigt och att det inte uppstår några konstiga ljud, men även koppling och handbroms ska testas såväl som bromsar, styrning och bilens växellåda. Ju mer du kontrollerar, desto tryggare köp kommer du också att göra.

4. Betala aldrig i förskott för husbilen

Har du äntligen hittat en husbil som du är intresserad av? Grattis! Med din nya husbil kommer du att ha många roliga och minnesvärda stunder. Som tidigare nämnt är det nästan alltid bäst att handla från en professionell säljare, men väljer du ändå att köpa en begagnad husbil privat är det mycket viktigt att du inte betalar för bilen i förskott och att det finns ett kontrakt sinsemellan. I kontraktet ska det bland annat specificeras när överlåtelsedatumet är och hur mycket du ska betala för husbilen. Tyvärr finns det många lurendrejare därute som du måste akta dig för.

5. Sätt en budget redan från start

Oavsett om du ska köpa en ny eller en begagnad husbil är det viktigt att du sätter budget redan från start. Genom att sätta en budget minskar du risken för att lägga ut mer pengar än du faktiskt har råd med, samtidigt som det blir lättare för dig att hitta en husbil som verkligen passar. Har du ingen fast budget är det lätt att utbudet blir alldeles för stort och övermäktigt. Sätt en fast budget så att du kan filtrera mellan de många annonser som finns på nätet och hos försäljare.

6. Fundera på valet av modell

Det finns helt klart ett mycket stort utbud av olika typer av husbilar att välja mellan. Ett vanligt missförstånd är att tro att man måste välja den första bästa bil som finns, eftersom köpet är begagnat, men så är inte fallet. När du ska köpa begagnat ska du ha minst lika höga krav. Se därför till att fundera på vilken modell du tror passar dig bäst. Vill du t.ex. ha en helintegrerad där förarhytten är en del av hela husbilen eller vill du kanske ha alkoven ovanför förarhytten? Det finns även så kallade campers och vans.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en begagnad husbil?

Begagnade husbilar finns i alla möjliga prisklasser och oftast är priset en indikation på husbilens skick. Räkna med en kostnad på ca 300 000 kr och uppåt.

Ny eller begagnad husbil - vad är bäst?

Det finns både för- och nackdelar med att välja en begagnad husbil framför en ny. Med en ny husbil har du tryggheten från garantin, men får också betala mycket mer. En begagnad husbil sparar du pengar på, men den kräver också större kontroll i samband med köp.