Köpa ny husbil

Hem / Köpa ny husbil

Är det dags att köpa ny husbil? Det är få saker som slår känslan av att sätta sig i en sprillans ny husbil och att bege sig ut på nya äventyr tillsammans med familjen. Dessutom har du möjlighet att bo i husbilen, vilket gör att du slipper lägga dyra pengar på hotell. När du skaffar ny husbil finns det dock vissa saker som är bra att tänka på i förväg för att valet ska bli helt rätt. Vi ger dig därför våra bästa tips när det är dags att köpa ny husbil.

4 tips vid köp av ny husbil

Så, vad är bra att tänka på inför ett köp av ny husbil? Det finns många faktorer som spelar in i val av exempelvis modell och planlösning. Här nedan har vi listat fyra tips som du kan ta med dig inför ditt kommande köp.

1. Välj en seriös husbilsåterförsäljare

En ny husbil är oftast en dyr investering, och det är såklart av största vikt att köpet blir helt rätt, utifrån dina behov. Vår största rekommendation är därför att du vänder dig till en erfaren husbilsåterförsäljare som sätter dina behov i störst fokus. Hos Fri-bo kan du köpa ny husbil – både tryggt och säkert. De har varit återförsäljare av husbilar i mer än 40 års tid, och vet vad som krävs för att ditt husbilsköp ska bli så smidigt som möjligt. I deras sortiment finner du nya husbilar från märken som Knaus och Weinsberg. På deras hemsida kan du enkelt filtrera fram önskad årsmodell eller märke – och hitta ett passande alternativ just för dig. Dessutom ingår alltid en lång garanti i ditt köp, vilket inte alltid ingår när du köper privat.

2. Storlek och planlösning

Ta dig en funderare över hur stor husbilen bör vara och vilken planlösning du önskar ha invändigt. Är ni en stor familj som ska tillbringa en längre tid tillsammans, kan det vara skönt med lite extra plats. Ska husbilen däremot användas av färre personer under enstaka tillfällen, kan det vara mer värt satsa på en enklare modell. Ju mer tid du och familjen planerar att vara i fordonet, desto mer praktisk behöver den vara. Tänk även på att husbilen behöver ha tillräckligt många bältade platser, sovplatser och gott om förvaringsutrymme.

3. Provkör innan köp

Det är lätt att förälska sig i en husbil man ser på nätet. Men för att säkerställa att husbilen verkligen motsvarar dina förväntningar i verkligheten bör du alltid provköra hubilen hos återförsäljaren. En halvtimme kan räcka gott för att avgöra om husbilen är något för dig eller inte. Även om husbilen är i nyskick, är det även alltid bra att även göra en snabb invändig och utvändig check för att se så att allt ser ut som det ska.

4. Användningsområden

En annan sak som är bra att fundera över är hur du kommer att använda din husbil, samt under vilka årstider ni planerar att resa iväg. Kommer husbilen att användas mycket under vintern är det bra att se dig om efter en modell som har ett kraftfullare värmesystem. Är tanken att ni semestra ofta med husbilen, kan det vara en bra idé att satsa mer på husbilens invändiga funktioner. Ett bra tips är att göra en checklista i förväg för att specifiera vilka behov du har.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en ny husbil?

När du köper en ny husbil kan du räkna med en kostnad på cirka 150 000 kr och uppåt. Priset beror på stor del på val av storlek och modell.

Är det skatt på nya husbilar?

Under 2021 infördes nya regler kring skatt på nya husbilar, även kallat malusbeskattning. Det innebär att du som husbilsägare behöver betala en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren. Läs mer hos Transportstyrelsen.

Husbil eller husvagn – vad är bäst?

Funderar du på om du ska välja husbil eller husvagn? Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Det allra viktigaste steget är att se till din egen budget, och hur du planerar att använda husbilen. Generellt sätt lämpar sig en husbil bättre för ensamresenärer, eller familjer med äldre barn, medan en husbil passar bättre för småbarnsfamiljer. Fördelen med en husbil är att du mer spontant kan ta dig ut på långa sträckor under en kortare tid.