Väder i reseplaneringen

Blåväderkvarn

Väderkvarn La Mancha, Spanien

Jösses Amalia så kallt vi har! Frost på nätterna och ynka 7 grader idag med vinande isvindar. Brrrr! Nu längtar vi verkligen efter sol och värme. Vi sitter och tittar på europakartan och funderar på både resmål och resrutt. Blir det en favorit i repris eller ska vi spana in den kroatiska övärlden? Italienska rivieran är fantastisk vacker i början på sommaren, men det kan vara lite svalt på kvällarna. Det är säkert lite varmare lite längre söderut i Kroatien….Om du sitter och grunnar precis som vi, så kolla in den här sidan: Klimat och väderprognoser. Vi har samlat lite info om Europas klimatzoner och vart man enklast hittar väderprognoser. På t.ex. SvtNyheters webbplats finns prognosen för Europa med. Den ger en bra översikt inför de närmaste resdygnen. Just nu kan vi se att vi måste åka så långt som ned till Grekland för att njuta av sommarvärme. Det är fler än vi som har ostadigt vårväder…. Vi får se vart vi styr kosan när vi väl kan lätta ankar.

Biarritzinnanregnet

Åskmolnen samlas över Biscaya, Frankrike

Annonser

Hela havet roamar….

Surfare i rondellen

Surfa runt i Ericeira, Portugal

Nu är vi många husbilsåkare som sitter och planerar för sommarresan. En efterlängtad förändring är att från den 15 juni ska fri roaming gälla inom EU. Som vi har längtat efter att slippa krångla med campingarnas wifi eller köp av lokala kontantkort! När vi nu ska välja operatör inför resan blir vi dock milt sagt förvirrade. Det kommer fina erbjudanden, men när man läser det finstilta så finns ändå begränsningar. Det är framförallt surfpotten som man inte får använda i sin helhet utanför Sverige. Detta beror på att operatörerna inom EU avtalat om en fast avgift per GB när de köper plats i de olika mobilnäten. 7.70 euro kostar det och det är klart att det är ett stort avbräck i avansen. Operatörerna verkar ganska förvirrade och det är svårt att få fram klara besked. Hemma hos oss plingade det först i den ena mobilen med besked om att abonnemanget nu hade fri roaming i EU, men vid förfrågan så skulle information om begränsningar komma senare. I den andra mobilen sitter ett kontantkort och det skulle inte kunna användas alls utanför nationsgränsen. Sen plingade det till och nu var det visst öppet – efter registrering. Några timmar senare kom ett till SMS och nu med beskedet att det endast gick att använda 100MB per dag – oavsett om man var utanför landsgränsen eller inte. Man tar sig för pannan.

KullarToscana

San Gimignano 31 mars , Toscana

För de som använt Telenors uppskattade Frihet-abonnemang har det varit väldigt turbulent. Många övervintrare i södra Europa har varit nöjda användare, men nu fått besked om en tidsgräns på max fyra månader utanför Sveriges gränser. Husbilsklubben jobbar intensivt med att få klarhet och kanske ett nytt och förbättrat avtal för sina medlemmar. Utbudet på marknaden kommer säkert att bli tydligare snart, eftersom kunderna kommer att byta till de bästa erbjudandena. Kanske blir det så, att de operatörer som är verksamt i flera europeiska länder – t.ex. Vodafone – kommer att vara de mest attraktiva. Vi har iallafall bestämt oss för att sitta i båten några veckor till innan vi fattar beslut om vilken operatör det blir. Här finns en länk till EUs egen information om roamingavgifterna.