Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

TV

Att titta på svensk TV via en digital antenn fungerar ner till Öresund men inte längre – de marksända kanalerna sänds bara inom Sveriges gränser. Andra länder har förstås nationella marksända kanaler som man kan se med sin digitala antenn, kanske måste man komplettera med inköp av en landsspecifik mottagare. Vill man se på svenska kanaler i Europa är man hänvisad till internet eller – i norra Europa – sändningar via satelliter (läs mer om Tv via parabolantenn här).

Familj campar i Frankrike
Camping Les Varenne på Ile de Ré, Frankrike

Via internet man kan titta på playkanalerna, t.ex. SVT Play, TV4 Play, Netflix etc.  För att underlätta TV-tittandet är det smart att utrusta husbilen med en router laddad med en ordentlig surfpott. För att titta på t.ex. Netflix eller SVT Play med standardkvalitet går det åt ca 1 GB per timme. I apparnas inställningar kan man sänka bildkvaliteten så åtgången reduceras till ca 340 MB.

ChromecastOm man föredrar att använda TV-apparaten för tittandet så kan man köpa en Chromecast. Den skickar bilden trådlöst från appen i mobilen/surfplattan till TVn. Den fungerar dock inte med inställningen för lägre bildkvaliteten; den slår av någon anledning ifrån när man är uppkopplad på wifi/router (eget wifi). Då får man använda en HDMI-kabel (med adapter) för att koppla ihop mobilen/surfplattan och TVn.

AppleTV

En större investering för TV-älskaren är en AppleTV, som är en egen enhet som innehåller TV-apparna samt lagringsmöjlighet för serier och film.

Utanför Sveriges gränser visar t.ex SVT Play bara nyheter och egenproducerade program. Viasat och Canal Digital kan man se om man finns i Norden. Vill man ha fri tillgång till kanaler och program abonnerar man på en s.k. VPN-tjänst (app), som innebär att enheten kopplas upp till en ställföreträdande server (en proxy) placerad i Sverige och ges en svensk ip-adress.

Det är långt ifrån alla Europas regioner som har hög bredbandskapacitet, så det är en väldigt varierad fart i internetuppkopplingen. En extern antenn, flexibel eller fast monterad, förbättrar mottagningen avsevärt. Läs mer om internetuppkoppling här.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: