Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

TV

Det vanligaste sättet att titta på TV i husbilen är via en digital antenn men när man passerar Öresund kan man inte längre se på svensk TV, för de marksända kanalerna sänds bara inom Sveriges gränser. Andra länder i Europa har förstås nationella marksända kanaler som man kan se med sin digital antenn, kanske måste man komplettera med inköp av en landsspecifik mottagare. Vill man se på svenska kanaler under europaresan är man hänvisad till sändningar via satelliter eller internet.

InstallatörerPorto
Parabolinstallation på hustak i Porto, Portugal

TV-kanaler via internet
SVT, Viasat och Canal Digital har playkanaler som man kan titta på i sin dator, surfplatta eller en SmartTV (som kan kopplas upp på internet). På grund av sändningsrättigheter begränsar programleverantörerna var i Europa man får titta på utbudet. Om man finns utanför Sveriges gränser visar SVT Play bara nyheter och egenproducerade program. Viasat och Canal Digital kan man se om man finns i Norden.

slingboxVill man se hela utbudet finns två olika möjligheter. Endera så köper man en slingbox, eller så abonnerar man på en proxytjänst. De två alternativen ligger i en gråzon för vad som är tillåtet men de används gärna av svenskar som övervintrar i södra Europa. Läs mer här.

TV via internet kräver att man har tillgång till ett tillräckligt bra internet. Tyvärr har inte alla Europas regioner en utbyggd bredbandskapacitet, så man bör kolla upp om nätet räcker till på platserna där man tänker campa. Läs mer om tillgång till internet här.

TV-kanaler via satellit
En fördel med satellitsända TV-kanaler är att de lätt når ut över stora geografiska områden – nackdelen är att det är tålamodskrävande att få parabolantennen att hitta Parabol monterad på husbilens stegesignalerna. Det smidigaste är att ha en parabol som ställer in sig per automatik mot rätt satellit. Det är en dyr utrustning, men husbilsresenärer tycker ofta att det är en prisvärd investering. Om man slår läger ett tag på samma campingplats, så kan man ta med sig en avsevärt billigare parabol som man själv monterar upp på en stolpe el.dyl. Läs mer om utrustning för satellit-TV här.

Via satellit kan man gratis se okodade kanaler från flera av Europas länder – dock inte Sverige. BBC har tyvärr begränsat sina sändningar i utlandet, men flera nationella TV-kanaler, bland annat Frankrike, sänder nyheter på engelska. Ett antal tyska kanaler är också öppna att titta på. 

Vill man se ett svenskt TV-utbud så ska man abonnera på programkort från Canal Digital eller Viasat. Sändningarna sträcker sig till södra Tyskland/norra Frankrike och mottagningsmöjligheten påverkas av storleken på parabolen. Vissa kanaler går att att ta emot längre söderut. Se översiktskartor här. Om man endast vill ha tillgång till SVTs fria kanaler kan man skaffa ett depositionskort. Detta beställer man genom att ringa Canal Digital eller Viasats kundtjänster.

SVT World, som når ned till södra Europa, slutar sända i april 2017. Kanalen visar bara egenproducerade program samt de TV-program vars rättigheter man köpt in för hela Europa. Det innebär att man får ett ganska magert utbud jämfört med ordinarie SVT-tablåer. Konkurrensen från andra medier, framförallt tv via internet, har nu blivit för stor.

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: