Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

TV via parabol

En fördel med satellitsända TV-kanaler är att de lätt når ut över stora geografiska områden. Det går att se många fria kanaler från Europas länder. Tyvärr har BBC begränsat sina sändningar i utlandet, men flera nationella TV-kanaler, bland annat Frankrike, sänder nyheter på engelska. Ett antal tyska kanaler är också öppna att titta på. 

En nackdel med satellit-TV är att det är tålamodskrävande att få parabolantennen att hitta signalerna. Det smidigaste är att ha en parabol som ställer in sig per automatik mot rätt satellit. Det är en dyr utrustning, men om man slår läger ett tag på samma campingplats, så kan man ta med sig en avsevärt billigare parabol som man själv monterar upp på en stolpe el.dyl.

Parabol monterad på husbilens stege

Vill man se ett svenskt TV-utbud genom Canal Digital eller Viasat så sträcker sig deras sändningar till södra Tyskland/norra Frankrike. Mottagningsmöjligheten påverkas av storleken på parabolen. Vissa kanaler går att att ta emot längre söderut. Se översiktskartor här. Om man endast vill ha tillgång till SVTs fria kanaler kan man skaffa ett depositionskort. Detta beställer man genom att ringa Canal Digital eller Viasats kundtjänster.

Utrustning för satellit-TV
Parabolantennen måste ha rätt storlek eftersom satelliterna har olika räckvidd. På Kjell&Companys webbplats finns information om hur stor parabol man behöver för att kunna ta emot signalerna från de olika satellittackningprogramleverantörerna. Om man inte har en automatisk parabol som sköter sökningen själv, så måste man lära sig att ställa in parabolen. Det är lite trixigt att hitta satelliterna så man kan behöva träna lite. På webbplatsen Satlex finns en smart installationskalkylator.

För att kunna se kanalerna så behöver man en mottagare som hanterar signalerna. Den kan endera vara inbyggd i TVn eller en fristående box (numera vanligen en HD-box). Mottagaren ska ha en plats för programkortet som man får när man har abonnemang på betalTV-kanaler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om man ska investera i en automatisk parabol kan man köpa olika omfattande utrustningspaket, som t.ex. parabol med eller utan TV, eller med eller utan mottagare. Vilket man väljer beror på vilken utrustning man redan har, och som man kan och vill använda. Man kan ju till exempel ta med den HD-box man har hemma i bostaden förutsatt att den är anpassad för att ta emot satellitsignaler.
De dyraste paketen innehåller allt i ett, dvs en parabol och en HDTV med en inbyggd mottagare. (Se artikel i Husbilen Test nr 10/2015 och nr 2/2016 om olika typer av paraboler). Fördelen med inbyggd mottagare i TV:n är att man slipper ytterligare en apparat som tar plats och drar ström. Nackdelen är att om en av apparaterna går sönder så kan man heller inte använda den andra.

Inbyggd mottagare och CA-modul
Om man väljer bort den fristående mottagarboxen och väljer inbyggd mottagare så måste TV:n vara utrustad med ett CI-gränssnitt och ha tillbehöret CA-modul.

CA-modul i CI-gränssnittet

CA-modulen är helt enkelt en hållare för programkortet som sedan stoppas in i TV-apparatens sida: CI-gränssnittet. CI – Common Interface – kopplar ihop korthållaren och TV:ns inbyggda mottagare. För att kunna se HD-­program måste TV:n vara utrustad med det nyare CI+-gränssnittet. CanalDigital, Viasat och SVT World  har särskilda CA-moduler som passar deras programkort.

TV-anslutning för satellitsignaler
Om TV:n har inbyggd mottagare måste den kunna ta emot satellitsignaler. Alla TV-apparater är inte förberedda för alla sorters signaler, framförallt satellitsignaler. Om man tittar på baksidan på TV:n ser man vilka signaler den kan ta emot utifrån vilken sorts anslutningar den har. Anslutningarna har följande kryptiska förkortningar: DVB-T för marksända kanaler och digital TV-antenn, DVB-C för kabel-TV och DVB-S för satellitsignaler via parabol. HD-kanaler sänds via en nyare teknik – 2:a generationen – och då heter anslutningarna  DVB-S2 och DVB-T2. Om man behöver köpa ny TV är det bästa förstås att köpa en TV med alla tre anslutningsmöjligheterna (se bilden nedan).

Satellitanslutning och digital antenn/kabelanslutning

12 volt för TV och HD-box
Om man investerar i en ny TV eller mottagare ska man också tänka på att det bör vara möjligt att driva dem på 12 volt (dvs att strömmen tas från bodelens batteri). Det finns väldigt få TV-apparater som har den möjligheten och ju fler tekniska krav man ställer, t.ex inbyggd mottagare, desto mindre blir urvalet. GoCamp har några som är intressanta att titta på.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: