Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

V/A

Att fylla upp vattentanken med färskt vatten och tömma avlopp och toa hör till de dagliga sysslorna i husbilslivet. På resa i Europa hittar man serviceplatser för husbilen dels längs vägen och dels på camping- och ställplatser. Enklast att hitta är de som finns vid motorvägarnas rastplatser, de ligger med olika frekvens men är väl skyltade.

ServiceiItalien

På en camping- eller ställplats finns för det mesta en särskild serviceplats där man parkerar husbilen. Där kan man (för det mesta) sköta alla sysslor på ett och samma ställe: tömma toakassett och avloppstank, fylla på dricksvatten samt slänga sopor. Det går också ofta att köpa enbart tömnings- och fyllningsservicen om man inte vill checka in.

Det är inte ovanligt att man får betala för att använda en serviceplats, framförallt för att fylla på vatten. För det mesta gäller euro-mynt men modernare anläggningar kan ha elektroniska system. Det kan till exempel vara att man i en automat köper ett plastkort som man laddar med en summa pengar. Plastkortet fungerar som ett nyckelkort och öppnar t.ex. kranar och dörrar till servicehus. Dessa betalningssystem är inte enhetliga och kan vara tålamodsprövande att klura ut hur de fungerar. Man kan sällan betala med kreditkort utan man bör vara förberedd med både sedlar och mynt.

Är vattnet drickbart?
I princip är vattnet i ledningarna drickbart i alla Europas länder, men ju längre söderut man kommer desto mer klor smakar det.Det kan också vara så, att när man fyller sin tank så känns det tillräckligt färskt för användning i hushållet, men man föredrar att inte dricka det. Man kan för en mindre peng köpa storaVattenflaska plastflaskor med icke kolsyrat vatten. Det kan användas till t.ex. dryck, kaffe, the och tandborstning.

Att fylla och tömma på en serviceplats
Innan man fyller upp sin vattentank ska man kontrollera om det finns en skylt som talar om huruvida vattnet är drickbart eller inte. Man bör också se efter om det är en vattenslang som är tillräckligt fräsch för att fylla vattentanken. Det kan nämligen hända att det sitter en vattenslang vid avlopps- eller toatömningen som ger orent vatten. På bilden nedan syns betongvasken för toatömning med skylten ”WC chimique” (kemtoa på franska). Här hänger en kort slang som bara ska användas till att spola rent efter tömningen. Till höger finns en lång vit slang som man ska använda för att fylla på vattentanken. I brunnsgallret i marken släpper man ut avloppsvattnet. Ibland behöver man en förlängningsslang för att nå fram till gallret.

Serviceplats för husbilar
Serviceplats i södra Frankrike

Man tömmer alltså avloppsvattnet från disk/handfat/dusch respektive toaletten på olika ställen. Det som töms ur avloppstanken kallas gråvatten, och det man tömmer ur toan kallas svartvatten. På skyltarna för toatömning står oftast olika varianter av ordet ”kemtoa”.

Moderna serviceplatser får i ökande grad en automatiserad utrustning där ingen är den andra lik. På bilden nedan ser vi en WC-tömning med ett tråg i midjehöjd; i bakgrunden syns den diskreta stolpen för vattenpåfyllning. Här behöver man alltså ha med en egen vattenslang för att fylla på färskvatten.

SchleswigVA
Modern serviceplats i Tyskland

Om man inte kan tömma toakassetten vid serviceplatsen så gör man det vid avsedd vask eller en särskild toastol i servicehuset. Läs mer om servicehus och toalett här.

LatrintömningStTropez
WC-tömning med dusch á la Saint-Tropez

Man behöver ha med sig en del egen utrustning för att kunna sköta påfyllning av färskvatten och tömning av avlopp. Läs mer om det här.

Här finns serviceplatserna
För att hitta serviceplatser kan man söka i de olika appar och webbplatser som finns för husbilsresenärer. På Trafikverkets webbplats finns en karta över svenska rastplatser med service. Som medlem i Husbilsklubben erbjuds man att ladda ned en POI-lista till GPS:en med tömningsplatser.

Tänk på att avloppsvatten endast bör tömmas på platser där det är avsett; inte i t.ex.dagbrunnar eller i naturen. En obetänksam hantering av avloppsvatten ger alla husbilsresenärer dåligt rykte och leder i förlängningen till fler förbud mot fricamping.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: